Ето обобщение на това, което се случи по бойните и дипломатическите полета на войната в Украйна днес:

Руската ракета удари сградата на Николаевската областна държавна администрация. Най-малко 12 души бяха убити, а ранените са 33, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс и Франс прес. 

Ранените са извадени от развалините от спасителни екипи, които продължават да работят на място, съобщиха службите за спешна помощ в онлайн пост.

Кадри, заснети от държавната спасителна служба, показват зейнала дупка в една от външните стени на сградата и огнеборци, които потушават пожар на мястото, където е ударила ракетата, както и ранени, поставяни на носилки. 

Сред развалините се вижда кръв. 

"Това е истински кошмар. На моя етаж умря едно момиче. Какво да кажа? Прегръщах я, минаха две минути и тя издъхна", каза жена, изведена от сградата от спасители. 

"Разрушиха половината сграда, удариха и моя офис", каза губернаторът на областта Виталий Ким. 

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че задачите на първия етап от "военната специална операция" са изпълнени, така че силите ще бъдат съсредоточени в Донбас. По-късно Министерството на отбраната на Руската федерация обяви решението за „драстично намаляване на бойните действия“ в киевско и черниговско направление. САЩ приеха изявлението скептично. 

Шойгу каза, че отбранителният потенциал на Украйна е намалял сериозно, и потвърди, че основните задачи от първата фаза на руската военна операция в съседната страна са изпълнени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва ще реагира адекватно, ако НАТО достави на Киев самолети и системи за противовъздушна отбрана, предупреди Шойгу на среща, излъчвана по телевизията.

Представител на руското министерство на отбраната призова Украйна да спазва Женевската конвенция за правата на военнопленниците.

От началото на инвазията 144 деца са убити и над 220 са ранени поради руските атаки в Украйна, съобщиха украинските власти.

Броят на бежанците от Украйна наближава 4 милиона души, предаде БТА. 

Според Генералия щаб на Въоръжените сили на Украйна загубите на руските сили в жива сила вече възлизат на 17 200 души - убити ранени и безследно изчезнали. Няма независимо потвърждение на тези данни. Русия неотдавна съобщи за малко над 1 300 убити, а според преценки на експерти на НАТО, тя е дала между 7 000 и 15 000 военни жертви от началото на нахлуването на 24 февруари.

Русия досега е изстреляла 1370 ракети в Украйна, съобщи Пентагонът.

ООН настоява за безопасен изход за моряците, блокирани на кораби в украински пристанища, но свързани със сигурността рискове и разногласия затрудняват тези усилия, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и установи контрол върху водните пътища, над 1000 моряци са блокирани в украински пристанища, a хранителните запаси се изчерпват, казаха служители от сферата на корабоплаването.

На брифинг след резултатите от преговорите с делегацията на Руската федерация, съветникът на ръководителя на украинския президентски офис Михайло Подоляк каза, че предложеният от Киев мирен договор ще задължи Руската федерация и Украйна да преговарят за статута на Крим и Севастопол в течение на идните 15 години. Русия не е дала отговор на предложението, то ще бъде представено на руския президент Владимир Путин.

Подоляк каза още, че Путин и Зеленски лично ще обсъдят въпросите за териториите на предимно рускоезичните сепаратистки анклави в Източна Украйна, които Русия призна за независими републики. Подкрепяната от Русия самопровъзгласила се Донецка народна република в Източна Украйна може да обмисли да се присъедини към Русия, след като установи контрол върху цялата Донецка област. Това каза днес сепаратисткият лидер Денис Пушилин в цитирано от Донецката информационна агенция изявление, предаде Ройтерс.

Според Подоляк Договорът за гаранции за сигурност на Украйна трябва да бъде одобрен на референдум.

Договорът за гаранции за сигурност предвижда постоянен неутрален статут на Украйна и възможността за присъединяването й към ЕС.

Референдум в Украйна за възможни промени в Конституцията и условията за мир е възможен само след прекратяване на военните действия, каза членът на украинската делегация Давид Арахамия.

Договорът за гарантиране на сигурността предвижда постоянен неутрален статут на Украйна и възможност за присъединяване към ЕС.

Ръководителят на руската делегация по време на преговорите с Украйна Владимир Медински каза, че срещата между Зеленски и Путин е възможна едновременно с подписването на мирен договор от външните министри.

Тази вечер може да се проведе нов кръг от преговори между Украйна и Русия, съобщиха от кабинета на президента.

Лидерите на Великобритания, САЩ, Франция, Германия и Италия бяха единодушни днес по време на видеоконферентен разговор, че не трябва да има отслабване на западната решимост за Украйна, съобщи канцеларията на британския премиер Борис Джонсън, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. 

Борис Джонсън, Джо Байдън, Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги обсъдиха необходимостта от съвместна работа за промяна на международната енергийна архитектура и намаляването на зависимостта от руските въглеводороди.

Авторът на фразата "Руски военен кораб иди на х..." - украинският граничар Роман Грибов - се завърна у дома от руски плен на окупирания Змийски остров на украинското черноморско крайбрежие.

Руските сили са бомбардирали днес военното летище в град Староконстантинов в Западна Украйна и са унищожили напълно всички запаси от гориво в града, съобщи кметът Микола Мелничук, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

“Засипвани сме от ракети от първия ден на войната, но днес атаката беше много сериозна и причини значителни щети”, написа във Фейсбук местен служител като подчерта обаче, че при тази нова бомбардировка няма жертви. 

"Окупаторите унищожиха напълно всички налични запаси от гориво и смазочни материали в града, разположен в Хмелницка област", добави източникът. 

Руските войски са изстреляли над 40 ракети през последното денонощие по жилищни райони в района на Киев, унищожавайки над 550 цели, съобщи областната военна администрация в Телеграм. 

В Мариупол заподозреният организатор на убийството на руския опозицинер Борис Немцов през 2019, чеченецът Руслан Геремеев беше тежко ранен, съобщи сайтът НВ, позовавайки се на украински военен източник.