Юношеският ни национален отбор до 17 години се класира на Европейското първенство - през май и юни в Израел. Това е голям успех, като се има предвид, че в тази възраст от много време не сме имали такъв успех. През 2015 г. бяхме домакини и играхме на финалите без квалификации.

А класирането стана факт, след като Люксембург победи Англия с 2:0 и стана втори в своята група 5. Тимът на България също е втори в своята четворка, така показателите на двата отбора трябваше да бъдат сравнени.

Те имат голова разлика 2:2 и по 3 точки, след като се калкулират мачовете с 1-ия и 3-ия. Пълно равенство. Поради което се прави подреждане по дисциплинарния критерий и Люксембург се оказа със 7 жълти картона, докато България е с 6.

По този начин българската селекция става петата от вторите отбори, която се класира на Европейските финали. Останалите са Швеция, Белгия, Шотландия, Турция. Люксембург, Гърция и вторият отбор от група 6, която все още не е започнала мачовете си, ще определят още два отбора. На финалите са още домакините от Израел, Испания, Германия, Франция, Сърбия, Дания, както и победителят в нашата група Португалия.

Родените през 2005 г. юношески национали направиха впечатляваща серия до момента. Те преминаха в първия квалификационен кръг само с победи и без да допуснат гол във вратата си. Момчетата на треньора Йордан Петков победиха с 1:0 Хърватия, с 2:0 Сърбия и с 5:0 Лихтенщайн. Солидната игра беше доказана и в контролите, в които също не беше допуснат гол.

В 8-а група на Елитния кръг България започна с победа с 1:0 над Финландия, след това отстъпи минимално в последните минути с 1:2 на Португалия и снощи завърши 2:2 с Ирландия в последния си мач. Тези 4 точки се оказаха не само достатъчни за 2-ото място, но както се оказа по-късно и за класирането на Европейското.