След вчерашния кръг от преговори в Истанбул световното внимание е приковано върху движенията на руските войски, което Москва определи като „драстично намаляване на военната активност в киевското и черниговското направление“, предава тази сутрин украинският информационен сайт НВ.

Град Чернигов (Северна Украйна - б.р.) е бил "бомбардиран цяла нощ" въпреки руските обещания, съобщи губернаторът Вячеслав Чаус, цитиран от Франс прес. Той посочи, че руските сили са използвали артилерия и самолети, уточнявайки, че инфраструктурите са разрушени и че градът е баз вода и ток.

Почти в цяла Украйна през нощта на 30 март звучаха сирени за въздушно нападение.

НВ цитира британското министерство на отбраната, което смята, че руснаците са обявилиизтегляне на част от войските си от Киевска и Черниговска, защото всъщност са „загубили инициативата“ в опитите си да обградят столицата.

В нощта на 30 март Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди, че руските войски продължават да изтеглят част от подразделенията близо до Киев и Чернигов и вероятно „прегрупират части за съсредоточаване на основните усилия в източната посока".  Командването на Въоръжените сили на Украйна обаче смята, че истинските цели на т. нар. изтегляне са ротация на отделни единици, заблуждаване на украинското командване, симулиране на отказ от обсада на Киев. 

Вадим Денисенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна,  заяви днес, че „за съжаление все още не може да се говори за намаляване на интензивността на военните действия на Руската федерация в посока Киев и Чернигов“. Той припомни, че в района на Киев цяла нощ са се чували боеве около Ирпин, а по предварителни данни над Киев са били свалени няколко ракети. Денисенко добави, че част от руските войски влизат в съседна Беларус на север, за да попълнят състава и унищожената си техника. 

„Това е по-скоро ротация и облизване на рани, отколкото истинско спиране на военните действия “, каза той, цитиран от НВ.

Рано тази сутрин руснаците са обстрелвали с тежка артилерия селища под украински контрол в Луганска и Донецка област. Тежко са засегнати жилищни квартали в Лисичанск, каза ръководителят на Областната военна администраци в Луганск Сергей Гайдай. По думите му има пострадали, уточнява се техният брой.

„Има значителни щети по високите сгради. Има много блокажи. Спасителите се опитват да спасят живите“, каза той.

В Донецка област руснаците са нанесли въздушни удари по Мариинка и Новомихайловка, след което са ги обстреляли с артилерия, каза ръководителят на Областната военна администрация Павел Кириленко. Обстрелът на селата Авдеевка и Красногоровка е причинил разрушения и пожари. В Броварския район на Киевска област руски ракети поразиха складове с храни и битова химия, те изгоряха.

Въоръжените сили на Украйна публикува актуални към 10 часа на 30 март данни за загубите на Русия. От началото на инвазията са загинали 17 300 руски войници. Русия се е разделила с 131 самолета, 96 ракетни установки, 7 плавателни съда, 131 хеликоптера, 1184 военни превозни средства, 605 танка, 81 дрона и други. 

Световният отзвук днес

  • Британската представителка в ООН Барбара Удуърд стана едно от първите официални лица на тази страна, които публично потвърдиха съгласието на Лондон да стане един от гарантите за сигурността на Украйна, предаде НВ.

„Искаме да помогнем за прекратяването на войната по всякакъв начин, да гарантираме изтеглянето на руските войски. И ще се радваме да играем тази роля, ако Украйна поиска, да “, каза Удуърд, цитирана от изданието.

Британските медии пишат още, че правителството на Борис Джонсън вече възнамерява да изпрати по-смъртоносни оръжия в Украйна.

  • ООН актуализира данните за миграционната вълна, провокирана от войната. До 30 март 4,1 милиона души са напуснали Украйна, а други 6,5 милиона украинци остават вътрешно разселени. Броят на украинските деца, загинали през дните на инвазията, нарасна до 145, а най-малко 222 са ранените по данни на украинската Главна прокуратура.
  • Люксембург замрази активи, свързани с Русия, на стойност 2,5 милиарда евро. Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че съюзниците и партньорите на Украйна вече подготвят пакет от нови санкции срещу Русия.