Статусар. Няма такава дума в Националната класификация на професиите и длъжностите. А трябваше.
Празниците (или някакви други неща) по традиция отприщват бента, удържащ остроумието у известни и по-малко известни фейсбукъри, блогъри, автори, шегаджии и обикновени гении.

Някои препредаваме с леки съкращения по различни причини, някои от които са свързани с думата „свян“. Забавлявайте се. 

Екскандидатът за президент Светльо Витков записа цяло видеообръщение към народа и изпревари "колегата" Плевнелиев, публикувайки го още по обяд на 31 декември.

Уважаеми петли и приятели! В новогодишната нощ ще чуете доста фалшиви пожелания между рекламите за „Уринал“ и „Дегазин“, между незасъхващите концерти на Веско Маринов и Лили Иванова, между записания смях на „Комиците“ и „Господарите“...

Не само не знам, но не ме и интересува какви лиготии ще публикуват на фейсбук страниците си тъй наречените ни политици или по-скоро техните екипи. Знам само едно – на никой не му пука...

Желая ви само едно през новата 2015 г. наред със здравето и здравните осигуровки, както и пенсионните фондове: Желая ви, уважаеми българи, да повярвате в себе си и да обърнете гръб на лъжците. 

 

 

Оригиналното президентско слово пък вдъхнови червения кандидат-депутат Alexander Simov:

Имам пристъп на новогодишен оптимизъм. Братя българи, само още две новогодишни обръщения към народа и Плевнелиев отива в историята. Завинаги. Да пием недоразуменията винаги бързо да остават зад гърба ни. Мир и щастие! :)))) 

"ох, само на мен ли ми се иска да дам бисквитка на президентоподобното и да го скрия в килера", постна в 00.02 ч на 1 януари неотразимата Антигона Авоари. Но за дамската агитка - по-натам...

На чистия хумор заложиха мнозина като варненския журналист Nelko Nachev, котй има куп последователи в социалните мрежи:

16 часа · Varna · 

1-ви Януари 2015: В новините на Фейса преобладават снимки на напращели мадами на видима възраст "средна плюс", с напъчени цици и заголени балдъри, наснимани по разни лъскарски кръчми и курорти... Погледът - втренчен безстрашно и леко мръснишката, право в обектива, джуките - маймунско дупе или самодоволна усмивка... най-често заобиколени от още няколко себеподобни хищни екземпляра, отляти в същия калъп... тук-там, някакви добре облечени дечица с виновен поглед за фон... No relationship status... Мъже почти няма - отсъстват, не съществуват... Вероятно запечатват незабравимите моменти на балканската "Мис Вселена за една нощ" зад обектива... или оправят масрафа на рецепцията... Съвсем скоро ще ударим дъното, сигурен съм! 

Samuil Petkanov написа на 31 декември:

Този статус е сурвакане за безсмъртие, берекет, феноменалност и такива неща. Може да ми се отблагодарите по paypal, директен банков превод или в куфарчета. Сурва, сурва година, поредна е година! Всеки ден да има за акане като за трима, радост, здраве и пари, успехи, всичко умножено по три, живо-здраво до година, до година, до яжмик(...)симитли! 

Съмишленикът му от сайта "Неновините" Vladislav Chakarov-Vladè постна на 1 януари:

Спомням си 2014 сякаш бе вчера...

За никого не е изненада, когато Luben Dilov напише нещо като това: 

Не само на Коледа стават чудеса: изтърваният в коридорите на "Пирогов" в новогодишната нощ млад бултериер е успял напълно да излекува двама възрастни пациенти с частична парализа на долните крайници и един астматик!

Иванка Курвоазие постна в 23:19 ч. на 31 декември: 

Апартамент в Лозенец. Пишка ми се. Пия вотка тихо, кротко и бездарно. Доста от присъстващите са от Боргаз... Обула сам едни гащи на младият си любовник. DIESEL, не че нещо. Той още не се е изкъпал. Гледаме господарити. Искаше ми се да одара ено дунафско на батенберк. Ама е мн студено. Или асам остаряла.

В същия граматически дух твори и Michael Miller:

преятели. 2015 дойде а ас продалжавам да не разбирам зна4ението на словоса4етанието 'безалкохолна бира'. продалжаваме напрет. 

Малко по-рано Miller допълни:

в китна, бяла, 4истоснежна Банкя войната приключи към 3 часа. При вас до кога се водИха военни действия, преателе? спорет мен спокойно моеше да отвориме война на ромъния и си земеме доброжа и на гарция и си земеме тракия. сърбите отнесоха ного бой напоследак та малко да по4инат, западните покрайнини догодина 

Boryana Yotova изчисли: "Един китайски завод е работил цял ден за фойерверките тази нощ над София. Честита 2015-а и на вас!"

Нервната акула публикува на 31 декември: 

Ако се чудите къде съм последните дни (едва ли) - пиша студия на тема "Супа от кисело зеле, позната в някои региони като "куркудена чорба" и нейните ефекти върху махмурлука, настинките, минусовите температури, цялостната кармична хармония и духовното израстване на всестранноразвитата личност. Предимства и недостатъци на супата със свински гърди с кост". 
В момента работя върху емпириката.

Известният зевзек Иван Станков качи шегичка от тези, които напоследък са доста  популярни: на фона на портрет на Пауло Куелю очакваш да прочетеш мъдър цитат, подходящ за вкуса на провинциална манекенка. Вместо това прочиташ това:

 

Екоактивистът Тома Белев придаде социален елемент: 

сурвакари. на улицата върви жена с две дечица вързан с шалове и носещи сурвачки пеейки "у дома часовник трака". след тях върви мъж носещ сметките от електроразпределителното дружество. 

Една идея минорен беше и друг култов фейсбук зевзек - Любомир Кольовски:

Без шампанско я посрещнах снощи Новата година. Без пиратки, без изстрели и без фойерверки. И без баница с късмети.

По-добре така, че кой знае какво щеше да ми се падне от баницата. Да вземе да ми съобщи тая мазна твар че ми предстои да се разкарам от територията и да изкарам остатъка от несъстоятелния си живот някъде другаде, в стерилната обстановка на Холандия, САЩ, Германия или където и другаде да е... Мерси. Не ща. А и когато можех, не го поисках тоя мръснишки вариант. Да не ми се сърдят емигрантите.

Новите години са кофти работа без шампанско и без баница с късметчета. Или напротив - като няма късметчета, няма и мазни надежди. Чиста работа.

Май всеки един от нас се ражда на неподходящото място и в неподходящото време. И това не е реплика от холивудска продукция, ами си е направо истина.

------

* Правописът на авторите е запазен - бел. ред.