Майката на първото бебе, родено в Бургас през 2015 г., е избягала от болницата. Това заяво пред bTV началникът на родилното отделение в бургаската болница д-р Антонио Душепеев. Момиченцето е родено  в 4.45 часа на 1 януари и е с тегло 2,750 кг и височина 49 см. и носи името Иванка.

Майка на детето е напуснала болницата няколко часа след раждането, без да съобщи официално дали изоставя детето. 22-годишната Катя от Средец е от ромски произход и това е трето дете в семейството. Жената се издирва от полицията. Тя има възможност да промени решението си в рамките на няколко дни и да се върне за бебето. Ако това не се случи, бебето ще бъде настанено в институция.

Второто бебе за 2015 година в Шумен е родено от непълнолетна майка от ромски произход. 14-годишното момиче е омъжено от една година за 12 години по-възрастен от нея мъж. Прекъснала е образованието си, има "недовършен 7-ми клас". Пред bTV тя споделя, че не е нормално толкова млади момичета да раждат деца, но "стана то вече, малка, голяма - стана".

Непълнолетната родилка твърди, че е готова да бъде майка. В момента семейството живее с пари от социални помощи, които получава свекървата на момичето. Към тези пари ще бъдат добавени и още около 150 лв. майчинство, за което младото семейство вече е подало всички необходими документи. 

Младата майка ще бъде подкрепена в отглеждането на бебето от 35-годишната си майка и 38-годишната свекърва.