Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна. Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу в реч на международна конференция по сигурността в Москва, предаде Ройтерс.

Цитиран от ТАСС, той нарече "абсурдни" твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора "Нов СТАРТ" са "двупосочни" и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

"Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия", предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциал блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във "военно-политически съюз".

Руският министър на отбраната оценява "специалната военна операция" на Москва в Украйна като поставяне на "край на еднополюсния свят".

Шойгу и Гутериш обсъдиха условията за безопасно функциониране на АЕЦ "Запорожие"

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да обсъдят условията за безопасното функциониране на украинската Запорожка АЕЦ, съобщи днес руското министерство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на разговора двамата са обсъдили и инициативи за облекчаването на условията за износ на руски хранителни продукти и земеделски торове, се казва още в изявлението на руското министерство на отбраната.

Същевременно ООН отхвърли руските обвинения, че пречи да се организира визита на ядрени експерти в Запорожката АЕЦ, предаде ДПА.

Говорителят на генералния секретар на ООН - Стефан Дюжарик, заяви, че не е вярно, че секретариата на международната организация пречи на визита на експерти на Международната агенция за атомна енергия в Украйна. Той припомни, че базираната във Виена МААЕ действа независимо от ООН и секретариатът на ООН не може да блокира или да анулира визити на нейни експерти.  

Той обаче добави, че трябва да има споразумение с Русия и Украйна за осъществяването на подобно посещение. А сега има разногласия по редица въпроси, в това число за маршрута, по който да минат инспекторите на МААЕ. Украйна няма да разреши мисия през окупираната от руснаците територия, като например през Крим или по друг начин през руско-украинската граница.

А назначените от Москва официални лица в централата отхвърлят призивите руските сили да се изтеглят от обекта и предлагат прекратяване на огъня за района.