От КАТ София призоваха водачите, които ще се прибират след празниците в столицата, да тръгнат по-рано, а не да чакат късните часове, както и непрекъснато да се информират за прогнозата за времето.

"Добре е на 3 и 4 януари хората да преценят личното си време и да тръгнат на път по-раничко, за да няма струпване на входните магистрали", каза пред БГНЕС Любомир Костадинов, началник сектор в столичната "Пътна полиция".

Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев призова хората да не забравят, че е зима и времето много бързо се променят, а пътната обстановка в следпразничните дни се очаква да бъде изключително натоварена. "Просто хората да внимават и да следят прогнозите за времето, метеоролозите сега са изключително точни. Ако чуят информация, че има проблем с времето – че ще се развали или започне да вали сняг, нека да тръгнат малко по-рано, за да си оставят възможност за по-ниска скорост, съобразена със зимните условия, и да се приберат навреме живи и здрави", каза Тенев.

От "Пътна полиция" плонират и сериозен контрол - личният състав към СДВР ще работи при засилен режим, ще има автопатрули на подходите и входовете на София, където се налага, ще се регулира движението. Пътните полицаи ще бъдат достатъчно на брой, обобщават от столичния КАТ пред БГНЕС.

Тази година в началото на празниците се усетил проблем на кръстовището на бул. "Ситняково" при Румънското посолство.

"Наложи се да регулираме подхода на вход "Ситняково" – от гара Подуене в посока "Цариградско шосе", Телевизионната кула", казва Любомир Костадинов.

По думите му на входа откъм Владая има стандартна разстановка. Столичните пътни полицаи получават информация от колегите им от Перник дали потокът е по магистрала "Люлин" или откъм стария вход през Владая и съгласно нея се вземат и решения. "Ние имаме готовност навсякъде да поемем регулирането на движението, ако се наложи на входно – изходите магистрали, стига да получаваме и адекватна информация и от колегите, които са от провинцията", посочва още Костадинов. Той не очаква чак толкова масиран проблем откъм Владая, по-скоро може да се очаква натоварване на Ботевградско и Цариградско шосе.

Не може да се каже точно колко автомобила са излезли от София по празниците и така да се прецени и колко ще се приберат. Според полицейските началници при 900 000 автомобила, регистрирани в столицата, близо 300 – 400 000 са тези, които са излезли от града.