Най-голямата гара в Мадрид - Аточа, беше затворена заради фалшива бомбена заплаха, пише Indipendent, цитирайки испанският вестник El Pais. Психично болният Джамал Н. заявил, че ще носи взривно устройство в раницата и ще го детонира. 22-годишният мъж е пътувал във влак, когато отправил заплахата. Тогава един от пътниците е успял да задейства системата за спешни случаи и влакът е спрял.

Полицията е арестувала Джамал, но не открила у него взривни вещества. В раницата му имало само бутилка вода. Пътниците са били евакуирани преди влакът да влезе в гарата, а тя е била затворена за около час. По-късно движението е нормализирано и превозните средства се движат с нормално разписание.

На 11 март 2004 г. серия от бомбени експлозия в междуградска железопътна линия Cercanias в Мадрид, убиха 191 души и раниха над 1800 други. Официално разследване установи, че атаката е дело Ал Кайда. През ноември 2007 г. 21 мъже бяха признати за виновни в участие в масовите убийства. 

Стачка спря полети на Easy Jet

Във Франция бяха отменени полети на британската нискотарифна авиокомпания Easy Jet за 31 декември и 1 януари. Стачката на летците започна още на 25 декември, тогава бяха спрени над 70 полета. Причините за недоволството на работниците са лошите условия на труд и ниското заплащане. Първоначално бяха отменени полетите само на територията на Франция, но по-късно компанията спря и такива до други европейски държави, включително България. На 30 декември от компанията обявиха, че терористичната групировка Ал Кайда е заплашвала да свали техни полети, както и на British Airways. Служител на летище "Орли" в Париж коментира, че е възможно служителите да се страхуват от сваляне на самолети и затова да отказват да летят. Експерти по авиосигурност коментират, че нискотарифните полети са цел на терористичните групировки, защото с тях летят повече пътници, отколкото с обикновените полети на други авиокомпании.