Европейската комисия трябва да следи отблизо ситуацията в България. Това призоват в писмо от 4 април, адресирано до председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, представители на ЕНП, които изразяват загриженост от задържанията "по неясни подозрения" на бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. 

"Неоправданото задържане на представители на демократичната опозиция поставя под въпрос условията на демокрацията и върховенството на закона в България", изтъкват подписалите се отдолу - председателят на ЕНП Манфред Вебер, председателката на комисията по бюджета Моника Холмайер и координаторът на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

В писмото е изразено съмнение дали чрез действията си полицията не е нарушила Наказателно-процесуалния кодекс на България.

"Освен това в нощта на задържането на двамата политици от МВР публикуваха изявление, което предполага, че действията са относими към разследвания, ръководени от Европейската прокуратура. Това изявление не е потвърдено".

За финал представителите на ЕНП призовават ЕК "да следи отблизо ситуацията в България".

"Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса.

Европейската комисия трябва да продължи да подкрепя България за осигуряване на ефективност на правосъдната система и антикорупционни механизми, за да се гарантира, че демократичните институции на България се ползват с обществено доверие."

Ето цялото писмо:

Бихме искали да изразим загрижеността си от събитията, които се случиха наскоро в България.

На 17 март лидерът на опозиционната партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и бившият министър на финансите Владислав Горанов бяха задържани от полицията за срок от 24 часа по неясни подозрения. Домовете им бяха претърсени, както и къщата на пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Срещу нито едно от тези лица не е повдигнато обвинение.

Неоправданото задържане на представители на демократичната опозиция поставя под въпрос условията на демокрацията и върховенството на закона в България. Вероятно чрез действията си полицията е нарушила множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липсата на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата по спешно задържане, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията.

Освен това в нощта на задържането на двамата политици от МВР публикуваха изявление, което предполага, че действията са относими към разследвания, ръководени от Европейската прокуратура. Това изявление не е потвърдено.

Подкрепяме напълно Европейската прокуратура да разследва неутрално и независимо всички възможни случаи, попадащи в нейната компетенция. Въпреки това, ние сме притеснени, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешно политическата борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания.

Ето защо бихме искали да помолим Комисията да следи отблизо ситуацията в България. Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса. Европейската комисия трябва да продължи да подкрепя България за осигуряване на ефективност на правосъдната система и антикорупционни механизми, за да се гарантира, че демократичните институции на България се ползват с обществено доверие.