Кремъл осъди днес "липсата на далновидност" у европейците, след като стана ясно, че западни страни, сред които Испания, Италия и Дания ще изгонят общо около 150 руски дипломати заради военната офанзива в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Съжаляваме. Намаляването на възможностите за общуване на дипломатическо ниво в тези трудни условия означава липса на далновидност, което ще усложни допълнително отношенията между Русия и ЕС", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той разкритикува твърденията, че руските сили са екзекутирали цивилни в Буча.

"Това е просто добре режисирано, но трагично шоу", каза Песков. "Това е фалшификация, целяща очерняне на руската армия и тя няма да успее", добави той.

"За пореден път призоваваме международната общност: разграничете се от подобни емоционални възприятия и мислете с главите си. Сравнете фактите и разберете с каква чудовищна фалшификация си имаме работа."

Коментирайки възможността за провеждане на разследване на ситуацията в Буча, Песков отбеляза, че "трябва да се помисли доколко сега е възможно наистина безпристрастно и неутрално разследване", предаде ТАСС.

Русия системно излага позицията си по ситуацията в Буча, каза Песков, но колективният Запад "е затулил очи и уши" и не иска да слуша, предаде ТАСС.

Запитан за призива на президента на САЩ Джо Байдън президентът Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления, Песков каза, че подобни изявления са неприемливи и неподобаващи на американски лидер, съобщи Ройтерс.

САЩ вероятно ще наложат допълнителни санкции на Русия, смята Песков.

"Американците едва ли ще се откажат от любимата си практика", посочи говорителят.

Песков изтъкна, че Русия не отхвърля възможността за среща между президента Путин и украинския държавен глава Володимир Зеленски, но това може да се случи само ако преди това бъде договорен документ.

По-рано днес руски заместник-външен министър каза, цитиран от агенция Интерфакс, че Русия и Украйна продължават интензивните мирни преговори по видеовръзка, но Песков отказа да коментира напредъка им, отбелязва Ройтерс.