Мисия на Международната агенция за атомна енергия в АЕЦ "Запорожие" може да възстанови сигурността на централата. Това заяви в среднощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Преди това в петък френският държавен глава Еманюел Макрон разговоря с руския президент Владимир Путин като фокус на разговора, който се е водил по телефона, е била ситуацията в Запорожката атомна централа.

Напрежението около нея нарасна отново, след като Киев заяви, че Москва готви за днес провокация в централата.

Двамата президенти са се разбрали, че в централата трябва да бъдат изпратени експерти от Международната агенция за атомна енергия.

Макрон е изразил притесненията пред Путин относно сигурността на централата, съобщиха от администрацията на френския президент. В изявлението на Париж след разговора се добавяше, че Путин се е съгласил да бъдат изпратени експерти от Международната агенция за атомна енергия.

От Кремъл съобщиха, че Путин е заявил, че ще бъде позволено на експерти да посетят и инспектират ядрения комплекс в Украйна, който е под руски контрол.  Путин е заявил на Макрон, че обстрелът на контролираната от руснаци Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, за който Кремъл обвинява Киев, е създал риск от "широкомащабна катастрофа". Руският президент е казал още, че продължава да има препятствия за доставките на руски храни и торове за световните пазари.

Украинската страна смята, че Русия иска да изключи реакторите, захранващи украинската електрическа мрежа и в момента търси дизелови генератори, които да се включат след спирането на блоковете, за да осигурят работата на системите за охлаждането на ядрено гориво.

Според украинското разузнаване Русия готви провокация в Запорожката АЕЦ. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че военното присъствие в централата е гаранция за избягването на "чернобилски сценарий".

Двете враждуващи страни взаимно се обвиняват за опасни обстрели в последните дни. Москва контролира комплекса край град Енергодар от месец март. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа с 6 реактора и е близо до фронтовата линия. Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на района.

Киев и Москва си отправят взаимни обвинения за готвени провокации в атомната централа, както и за обстрелването ѝ, което събуди страховете от възникване на сериозна катастрофа в Европа, подобна на тази в Чернобил.

Часове след проведения разговор с Путин Макрон осъди снощи "бруталната атака" на Русия срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес.Това бе 20-ият разговор между двамата тази година, но първият от три месеца.

Макрон: Путин се опитва да наложи империалистическата си воля на Европа

Макрон определи руската инвазия в съседната страна, започнала на 24 февруари, като империалистическо, реваншистко нарушение на международното право. Енергийната и икономическата криза, предизвикана от конфликта в Украйна, не е приключила, предупреди френският президент и призова своите сънародници да се съгласят да платят "цената на нашата свобода и ценности".

"Откакто Владимир Путин започна своята брутална атака срещу Украйна, войната се завърна на европейска земя, на няколко часа път (със самолет) от нас", каза Макрон в реч, посветена на 78-ата годишнина от десанта на съюзническите сили в окупираната от нацистка Германия Южна Франция. Френският президент разкритикува руския си колега, че се опитва да наложи своята "империалистическа воля" на Европа, призовавайки "призраците на духа на отмъщението" в "крещящо нарушение на (териториалната) цялост на държави".

Умишлено изтичане на радиация задейства чл. 5?

Във Великобритания и САЩ се чуха гласове, че всеки инцидент в атомната централа представлява риск от въвличане на НАТО във война.  Британският депутат Тобиас Елуд, който председателства комисията по отбрана в долната камара на парламента, коментира в петък, че в такъв случай може да се смята, че има нарушение на член 5 от Договора на НАТО.

"Нека се изясним - всяка умишлена повреда, която води до потенциален риск от изтичане на радиация от централата ще бъде нарушение на чл. 5", написа той в Туитър.

На подобна позиция застана и членът на законодателния орган на щата Илинойс Адам Кинзингър.

"Това даже няма нужда да се обсъжда. Всяко изтичане ще убие хора в страни от НАТО. Това автоматически задейства чл. 5", коментира той.