Лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева и социоложката Мира Радева обсъдиха темите от летните гуми, през пицарията на Радева в Бели Искър до вероятността Дончева да бъде избрана за примабалерина.

Всичко това стана в сутрешния блок "Събуди се" на Нова тв, но като цяло предаването изгуби от неидването на третия "тайфун с нежно име" - Диана Найденова. По неизвестни причини тя не стигна в студиото, но пък бяха показани нейни пътуващи интервюта  с Бойко Борисов, Михаил Миков, Лютви Местан, Валери Симеонов и Николай Бареков. 

Татяна Дончева изрази в типичен стил неординерно мнение, като започна със ситуациата по родните пътища и това, че виновни са не само джигитите, но и "тези, които карат с летни гуми, с почупени коли и могат на "Хемус" с 40 км/ч. да влудят всички останали". 

Мира Радева пък каза, че всеки ден наблюдава пътя до Самоков и между другото не пропусна да спомене, че прави ново бистро-пицария в с. Бели Искър.

Като цяло двете трябваше да направят разрез на политическата ситуация, но се сдърпаха около това лидери ли няма, или няма как да проима лидери, когато има дефицит на доверие. Според Дончева проблемите идват от това, че хора, които нямат нужната експертиза, се озовават на върха във всички сфери. Затова и тя не е оптимист за правителството, съставено от съвсем противоречиви формации.

Според Радева пък парчетата не правят пъзел заради дефицита на доверие. Именно социоложката се оплака, че за 25 г. "ние всъщност сринахме доверието в алсолютно всички". 

"Аз мисля, че това, което виждаме, е резултат на крушенито на българския елит във всичките му форми", каза тя. 

За нея проблемът бил, че т. нар. ни елит е израснал в социализма с мотото, че "преклонена главица сабя не я сече", а такива хора няма как да станат великани на идеите. Тя даде пример, че чрез медийни манипулации бал "смлян рейтингът" дори на най-популярната – президентската институция, само за една година. 

"Може ли малко да си позадаваме въпроса дали липсата на лидерство е проблемът. В България всеки има претенции да заеме пост без качества. Да не говорим кой е виновен – политическият елит не се самоизбира. Обикновените хора избират парламент и почват да го плюят", контрира я Дончева.

Според нея генните инженери на политиката често създавали проекти за изборите, но за последните - от 5 октомври, не били подготвени. 

Оттук разговорът мина към типичният такъв проект - Николай Бареков, но Дончева каза, че за нея и ГЕРБ, и НДСВ са били подобни продукти на политическите генни инженери. 

"Месеци наред говоря, че от Бареков не може да се очаква нищо. Но това не пречи 8 % българи да гласуват на евроизбори за него. На фона на какво – на какви очаквания? Все едно да гласуват за мен да стана примабалерина на Софийската опера. Друг е въпросът, че хората си плащат за тарикатлъка", обясни Дончева.

И понеже няма пицария, тя използва ефира да каже няколко добри думи за своето Движение 21, което било от тези, които заявили, че няма да купуват гласове, а хората ги гледали "с широко отворени очи".