Бившият служебен премиер Ренета Инджова гостува в студиото на Люба Кулезич в Нова тв, където изненадващо започна да говори не за политика, а за духовност и за Българската православна църква.

Според Инджова, най-важната беда днес е духовната и е в институцията Българска православна църква. Тя направи паралел между физическо и духовно здраве и разкри, че смята „остатъка от времето си да го прекара така, че достойно да се яви там, където всички отиваме“.

„Но ако за всички е от значние дали отиваме в здраво тяло, примерно за министър Москов трябва да е от значение дали горе в анестезиологията ще праща контингента българи, или долу – в патоанатомията. Но няма кой да му каже колко са тези, които пребивават в гета. Аз исках да ги преброя – ако не, поне да ревизирам неправилно преброено число“, разкри Инджова, имайки предвид периода си на шеф на Националния статистически институт. Разбра се, че не й разрешили.

След темата с неуспешното преброяване на циганите бившата премиерка се върна на духовното и заговори за Кремиковския манастир и отстранената му игуменка сестра Теодора, която също като нея си вършела съвестно задълженията.

Освен това се оказа, че самата Инджова е голям почитател на скандалния архимандрит Дионисий (Мишев), чиято хиротония за епископ бе оттеглена след бурни протести от страна на духовници и миряни преди месец.

За Инджова събитието на годината било, че 50 души - според нея платени – са променили канонично решение на Светия Синод. Тя нарече това пародия, но за всичко бил виновен фейсбук. Именно там бил организиран протестът срещу Дионисий, а оттам щяло да тръгне и предстоящото свалянето на патриарх Неофит.

В един момент ненадейно Кулезич избухна:

„Не, няма да минем към политиката! Казвам на моите редактори, че няма да минем към политиката“, явно в отговор на нещо, което й се говори в слушалката.  
Тя поясни, че говорят в момента с гостенката си за най-голямата политика... 
„... И се ядосвам, извинете ме!“

След като разбра с кого е диалогът, Инджова я попита защо нейните редактори са толкова скрупульозни.

- Защото смятат, че религията е скучна, г-жо Инджова – въведе я „в кухнята“ Кулезич.
- Така ли?! Нека хвърлят по мен камък! Първи да хвърли този, който смята, че заради лични проблеми аз сега съм тук при вас – самопожертвователно предложи Инджова.

Водещата натърти, че нейната „млада редакторка“ явно не разбира колко е важен проблемът с отпадналото въвеждане в епископски сан на Дионисий.

Накрая немного църковно тя предложи на гостенката си да тегли карти таро – нещо, което Инджова отказа. 
Затова Кулезич започна да тегли сама: оказа се, че знакът на Симеон Сакскобургготски са парите, а на Бойко Борисов се дава сигнал да вземе нещата в свои ръце.

За ужас на редакторката от слушалката Инджова завърши гостуването си с думите:

„Аз вече за политическите неща на България нямам желание да говоря.“