САЩ обявиха днес нови санкции срещу руски финансови институции и физически лица, включително две дъщери на президента Владимир Путин в отговор на ужасяващита снимки на убити цивилни украинския град Буча, докато той е бил под контрола на изтеглилите си руски войски, предаде Си Ен Ен.

САЩ също така обявиха санкции срещу съпругата и дъщерята на външния министър на Путин Сергей Лавров.

„Днес драстично ескалираме финансовия шок, като налагаме пълни блокиращи санкции на най-голямата финансова институция на Русия "Сбербанк", и  най-голямата ѝ частна банка, "Алфа банк“, каза високопоставен служител на администрацията на брифинг за репортери.

Си Ен Ен отбелязва, че санкциите ще бъдат координирани с Г-7 нации и с Европейския съюз.

Новият пакет от санкции ще забрани всички нови инвестиции в Русия, ще увеличи наказателните мерки срещу финансовите институции и държавните предприятия в Русия и ще вкара в черния списък руски правителствени служители и членове на техните семейства. 

Между тях са членове на Съвета за сигурност на Русия, включително бившият президент и министър-председател на Русия Дмитрий Медведев и премиерът Михаил Мишустин, предаде Си Би Ес.

Действията срещу "Сбербанк" и "Алфа банк" замразяват всички техни активи в американски финансови институции и забраняват на американски граждани да правят бизнес с двете банки. Санкциите срещу държавни предприятия, които все още не са посочени, забраняват на всеки гражданин на САЩ да прави бизнес с тях.

Както и при предишните икономически мерки срещу руските финансови институции, има изключение за енергията.

Защо дъщерите на Путин?

САЩ са взели на прицел двете по-големи дъщери на Владимир Путин, защото смятат, че руският президент може да крие част от активите си чрез тях, според висш служител на администрацията, цитиран от Си Ен Ен.

Без да уточни какви активи могат да крият Мария Путина и Катерина Тихонова, служителят каза, че практиката е обичайна сред руския елит.

„Имаме основание да вярваме, че Путин и много от неговите приятели и олигарсите крият богатството си, крият активите си чрез членове на семействата си, които са поставили своите активи и богатството си във финансовата система на САЩ, но също и много други части на света “, каза служителят, цитиран от телевизията.