Руските войски са бомбардирали железопътната гара в украинския град Николаев, която след удара не работи съобщи кметът на града Александър Сенкевич. Николаев е главният град по пътя към Одеса, най-голямото украинско пристанище на Черно море, което онзи ден Русия обстрелва с ракети. Според британското и американското разузнаване, след провала на операцията за превземане на Киев сега Русия прегрупира войските си за нова офанзива от юг и от изток.

 
Украинските власти започнаха масова евакуация на населението от Луганска област, където Киев очаква да бъде следващият главен руски удар, предаде базираната в Прага рускоезична телевизия "Настояшчее время".
 
Да се евакуират жените, децата и възрастните хора и тези, които не са мобилизирани в промишлените предприятия и в критичната инфраструктура, препоръча кметът на град Днипро Борис Филатов, цитиран от телевизията.
 
Руски военни принудително са извели пациентите и персонала от градската болница №4 в Мариупол, която се намира в територия под руски контрол, съобщи в социалните мрежи Мариуполският градски съвет, предаде "Настояшчее время".
 
Според съобщението в болницата са дошли въоръжени хора и ултимативно са принудили лекарите и пациентите да излязат и да седнат в транспортни средства. Сега съдбата на тези хора е неизвестна. Предполага се, че са изпратени в самообявилата се Донецка народна република или на територията на Русия.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко по-рано съобщи, че от града са изведени насилствено не по-малко от 40 хиляди негови жители. За 30 хиляди принудително депортирани от Мариупол и района на Волноваха украинци съобщи по-рано представителката на Донецката областна администрация Татяна Игнатченко-Тюрина. Пълномощничката на Върховната Рада (украинския парламент - б.р.) по правата на човека Людмила Денисова расказа за близо 400 хиляди украинци насилствено извозени в Русия по време на войната.

Руските войски от снощи обстрелват селищата Золотое и Горское в Луганска област, Донбас, съобщи шефът на областната военна администрация Сергей Гайдай. По думите му обстрелът е непрестанен и силите на Москва очевидно искат да изтрият тези населени места от лицето на земята.
 
Украинските военни вчера са свалили в Сумска област ракета, летяща към град Полтава, съобщи областният управител Дмитрий Живицки, цитиран от информационния уебсайт НВ. Живицки даде поредното свидетелство за мародерство от страна на руските войници:
 
“Когато се изтегляха от Сумска област и извеждаха счупената си техника, местните жители расказваха, че всичко е било отрупано с килими, вещи, одеяла – цялата броня е била покрита с тях. Даже на оръдията на танковете висели някакви велосипеди. Това не е война, това е грабеж, Русия убива мирни жители на Украйна за килими и детски велосипеди. Местните жители казваха, че те (руските войници - б.р.) са возили овце, телета на броните на своите танкове, вземали всичко, което им падне под ръка. Обраха всичко, което можеха да носят и, електропроводите даже разкачиха от кутиите, останали от съветските времена. Не взеха само телата на своите съграждани".
 
В южния украински град Енергодар, който е под руски контрол, окупационните войски за започнали да създават лоялна към тях местна администрация от колаборационисти, предаде още НВ.
 
Част от изведените от Украина руски подразделения се разполагат в палаткови лагери в крайграничните области, съобщи Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ГЩ на ВСУ). Според него тези военнослужещи отказват да участват в по-нататъшни бойни действия в Украйна. Няма независимо потвърждение на това съобщение.