"Демокрацията е постоянен процес, всяко усилие си струва. Така е и с родината. Всяко усилие си струва. Да живее България."

Това заяви тази вечер президентът Росен Плевнелиев в София по време на честването на 3 март. България отбеляза 136 г. от освобождението си от турско робство.

Плевнелиев призова младите българи да подкрепят грижата за историческите паметници на страната. "С мъка трябва да признаем, че за героите се сещаме предимно в празнична атмосфера, на тържествата. Рядко намираме миг, за да положим китка цвете на техните гробни или възпоменателни места. Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град или село, във вашия квартал, училище, читалище, парк. Нека всяко училище осинови поне един паметник", каза държавният глава.

"Днес скланяме глави пред саможертвата на онези руснаци, беларуси, укаринци, румънци, финландци, литовци, арменци, сърби, черногорци, участвали във войната. Освобождението ни завеща Санстефанския идеал. Можем да подсилим този идеал, като се вслушаме в гласа на народа и подсилим пряката демокрация", допълни Плевнелиев.