Канада и Германия договориха доставки на втечнен газ и съвместна разработка на технологиите за зелен водород Канцлерът Олаф Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек се срещнаха с Трюдо по време на визитата си в Канада.

„Канада играе централна роля в развитието на технологиите за зелен водород. Затова сме доволни, че договорихме повече сътрудничество на тази тема“, заяви Шолц след среща с Трюдо в Монреал.

Докато заменим повечето енергийни източници с водород обаче, ще имаме нужда и от втечнен газ, за да намалим зависимостта от Русия, добави той.

Трюдо обеща, че Канада ще провери колко бързо може да организира доставки на втечнен газ към Европа.  „Русия не е партньор, на когото може да се разчита. Страната намали или спря доставките си в цяла Европа под предлог, че има технически проблеми, а такива реално няма“, заяви още Шолц.

„Затова е важно да не попадаме в капана на Путин и да удържим на предизвикателствата заедно“, допълни още канцлерът.

Шолц и Трюдо разговаряха и за възстановяването на Украйна. „Германия смята, че носи отговорност за бързото възстановяване на Украйна от войната и е важно да положим основата още сега“, заяви Шолц.