Руските нашественици подготвят пропагандна инсценировка - ще покажат мъртвите в Мариупол, сякаш не са убити от тях, а от украинските военни.

Това обяви президентът Владимир Зеленски в обръщение на 7 април, публикувано на страницата му във фейсбук.

Той припомни, че Общото събрание на ООН на 7 април е решило да прекрати членството на Русия в Съвета по правата на човека и определи това решение за логично и справедливо. Защото Русия сега "представлява най-голямата заплаха на планетата срещу концепцията за правата на човека като такива".

"След Буча това вече е очевидно. И започна работа по премахването на развалините в Бородянка... Там е много по-зле. Има още повече жертви на руските нашественици. И какво ще стане, когато светът разбере цялата истина за това, което руските военни извършиха в Мариупол? Там почти на всяка улица ситуацията е такава, каквато светът видя в Буча и в други градове в Киевската област след изтеглянето на руските войски. Същата жестокост. Същите ужасни престъпления", посочи Зеленски. 

Според президента руските пропагандисти подготвят "огледален отговор на шока, който всички нормални хора изпитаха след Буча".

"Ще покажат жертвите в Мариупол, сякаш не са ги убили руски военни, а украинските защитници на града. За да направят това, нашествениците събират трупове по улиците, изнасят ги. И те могат да ги използват някъде другаде според разработените пропагандни сценарии. Имаме работа с нашественици, в които не е останало нищо човешко. За да оправдаят собствените си убийства, те приемат мъртвите като украса, като пропаганден реквизит. А това е отделно военно престъпление, за което всеки от пропагандистите ще носи отговорност", подчерта държавният глава.

Той отбеляза, че все по-голям брой държави в света подкрепят необходимостта от пълно и прозрачно разследване на всички военни престъпления на руските окупатори в Украйна.

"Всяко убийство ще бъде разкрито. Всеки от екзекуторите ще бъде намерен. Всички, които са извършили изнасилване или грабеж, ще бъдат идентифицирани. Отговорността е неизбежна", обеща Зеленски.