Най-малко 50 души, включително пет деца, бяха убити и над 100 ранени, когато две руски ракети улучиха днес гарата в украинския град Краматорск, съобщиха местните власти. 

Върху част от ракетата, паднала наблизо, се чете надпис "Заради децата" според снимки публикувани в социалните мрежи от областната администрация. Очевидно става дума за деца, които според руските сили са били убити от украинците.

Ударът е дошъл в момент, когато стотици хора са чакали на гарата влак, за да се евакуират по призива на Киев в очакване на мащабна руска офанзива в Източна Украйна. Краматорск е в контролираната от Украйна част на Донецка област. 

Градът се намира на 53 километра от фронтовата линия в Източна Украйна и при офанзива руските войски могат да стигнат до два-три дни до него, каза кметът Александър Гончаренко пред телевизия "Настояшчее время". За това време той трябва да организира евакуацията на близо 90 000 души към вътрешността на страната.

Вижте тълпата пред входа на гарата секунди преди да долетят руските ракети:

И след експлозиите: 

Според Павло Кириленко, управител на Донецка област, по гарата е стреляно с ракети с касетъчни заряди от установка "Точка-У". Касетъчните боеприпаси секунди преди съприкосновението с повърхността се разделят на множество заряди, всеки от които експлоадира самостоятелно, увеличавайки поразената площ.

Според пост на украинския президентски съветник Олексий Арестович в социалните мрежи руснаците са знаели отлично, че се прицелват в граждански обект, когато там е било пълно с хора рано сутринта. Удар с такава скъпа ракета предполага предварително разузнаване, пише той.

Френският президент Еманюел Макрон и  британската външна министърка Лиз Тръс и посолството на САЩ в Украйна осъдиха удара. В изявление на посолството се казва, че светът "ще държи (руския президент Владимир) Путин отговорен" за военните престъпления в Украйна.