Над 30 скиори са пострадали само за един ден на пистите в  Банско, предаде БНТ от Благоевград. Рисково каране и надценяване на  възможностите са основните причини, коментират планинските спасители пред националното радио.

Хиляди гости на зимния курорт  използваха слънчевото време  и 110-сантиметровата снежна покривка, за да покарат ски  в Банско.  Макар че няма тежки инциденти, впечатляващ е броят на  леките и средни травми, предимно счупвания на китките и краката. Планинските спасители са реагирали незабавно на всички сигнали за пострадали скиори.

Запазва се тенденцията  на слаб интерес към планинската застраховка, която покрива  разходите по оказване на първа помощ и транспортиране на пациентите до болнични заведения.

От тази година концесионерът на ски зоната е осигурил и хеликоптер, който да реагира при по-сериозни и трудни спасителни акции в планината. Той е базиран на долната станция на кабинковия лифт.

Застраховката, която покрива ползването му, е на символична цена, твърди пред БНР маркетинг директорът Иван Обрейков, а без наличието на такава стойността на един летателен час е 1200 евро.