"Това, което става в България, се задава извън територията на страната. Без всякакво съмнение. Има и проблематика, която е въпрос на политическо стопанисване от родната политика, разбира се, но си мисля, че това, което предстои, е решаване на въпроса за съотношението реформа – власт."

Това каза за предаването „Деконструкция“ по „Хоризонт“ д-р Николай Михайлов. Той е категоричен, че няма основание да се надяваме, че казусът КТБ ще бъде прояснен през 2015 година. Относно съотношението реформа-власт, той коментира:

"Твърдеше се, че властта на Бойко Борисов е своеобразно политическо бедствие от тези, които сега са партньори. Те нямат абсолютно никава друга възможност за себе си, да оправдаят присъствието си, освен чрез някакви спектакуларни реформаторски постижения или чрез реторика, която ще ги описва като случила се. Аз мисля че има две възможности.

Едната е да се договорят, примерно, за дългосрочна власт, и, второ - да скъсат коалицията някъде до края на следващата година, за да поддържат и да хвърлят на пазара отново идентитета си на реформатори, които са бламирани в едно управление, което отказва да приеме реформаторската воля.

… Освен това не е никак трудно да се забележи, че реформа под свода на Борисов, Цветанов и цялата тази камарила е едно крайно проблематично занимание. Чакам внимателно, защото желая успех. Но аз мисля, че този успех не струва извънредно много, а по-скоро е цена, която властта е готова да плати, за да се възпроизвежда", каза известният психиатър и политик.

Михайлов изказа мнение, че ако съдебната реформа се изчерпи със случайното разпределение на делата, тя няма да се е случила, но това ще бъде представено като изключителен успех.

"Хубавото на годината, която предстои, е че в нея няма да има изненади", коментира и Копринка Червенкова.

"Ние знаем това, което ще се случи. Вече сме го наблюдавали. По какъв начин ще го гледаме е друг въпрос – как то ще изглежда и дали ще се смени постановката. Режисьорите са едни и същи обаче. Няма да има промяна. Аз даже си мисля, че тази власт, която се задава, ще бъде власт без реформи, защото реформи отвътре всички тези съсловия, които ние ги подозираме, че искат да се реформират, всъщтност не искат. Нямам впечатление, че лекарското съсловие иска да бъде реформирано. Лекарското съсловие иска пари. То не иска реформи. По никакъв начин не иска реформи, защото те в една или друга степен ще засегнат един негов насъщен интерес – финансов интерес", каза известната дисидентка.

Червенкова е скептична и за промени в образованието и особено в съдебната система, където има видима съпротива отвътре. Добрите лекари, юристи, преподаватели и т.н. са добре наместени и не желаят да бъдат размествани, коментира тя. Според Червенкова ще има усилия на реторическо ниво от страна на управляващите:

"Аз обаче си мисля, че някъде в средата на годината Борисов ще се отърве от тази риторическа лавина и ще заживее спокойно, както си е живял предишните 3 години и половина и както ще има шанс да продължи да си живее още може би 4 години", добави тя.