Президентът на САЩ Джо Байдън изпълни свое предизборно обещание да намали или да опрости изцяло дълговете на десетки милиони млади американци, които са теглили заеми, за да учат в колеж или в университет, предаде АП.

Мярката означава, че се заличават по $10 000 от федералните заеми на студентите, които имат годишен доход под $125 000 или чиито домакинства получават под $250 000 годишно. Тя заличава и по $10 000 от дълговете и на тези, които са получили федерални грантове, за да учат в колеж.

Байдън също така удължи да края на тази година отсрочката върху плащанията на федерални студентски заеми, уточнявайки, че това е за последен път и изплащането ще започне отново през януари.

АП отбелязва, че на стъпката на президента се гледа като на безпрецедентен опит да се спре вълната от бързо растящ студентски дълг в Америка, но и че тя не се занимава с по-широкия проблем - високата цена на висшето образование. Тя идва малко над два месеца, преди изборите за Конгрес, в които демократите на Байдън са застрашени да загубят контрола си върху двете камари на законодателната институция. Вотът ще бъде на практика референдум за първата година от мандата на сегашния президент. От опрощаването и намаляването на заемите ще се възползват 43 милиона американци.

Републиканците бързо заклеймиха плана като обида към американците, които си плащат дълговете и към онези, които не са посещавали колеж. Критиците от целия политически спектър също се съмняват дали Байдън има правомощия за този ход и е  почти сигурно, че той ще бъде оспорен в съда, посочва агенцията.