Бившият шеф на сигурноста на Twitter - Пейтър Затко - ще свидетелства пред Сената за разкритията за бившия си работодател, които направи тази седмица, съобщи Engadget.

Затко е поканен да разкаже детайли за сигурността на микроблогинг платформата на правната комисия на Сената на 13 септември.

"Обвиненията на г-н Затко за широкоразпространени пропуски в сигурността и намеса на чужди играчи в Twitter повдига сериозни притеснения. Ако тези твърдения са верни, те могат да индикират сериозни рискове за сигурността на данните за Twitter потребители по цял свят", мотивира поканата председателят на комисията сенатор Дик Дърбин.

Затко е изключително критичен към настоящото ръководство на Twitter, като твърди, че половината сървъри на компанията работят с остарял и уязвим софтуер и че ръководителите премълчават ужасяващи факти за броя на пробивите и липсата на защита на потребителските данни, вместо това представяйки на директорите "розови диаграми, измерващи маловажни промени".

Затко също така разкрива, че хиляди служители все още имат широкообхватен и труден за проследяване достъп до основния софтуер на фирмата, което е довело до редица хакове, включително присвояване на акаунти на известни личности като Илон Мъск, Барак Обама и Доналд Тръмп.

Ръководството на компанията, очаквано, определи неговите изказвания като "изпълнени с неточности". А главният изпълнителен директор Параг Агравал е казал на работещите в Twitter, че Затко е уволнен за "неефективно лидерство и лошо справяне с работата".