Документи са подали първите двама кандидати за български европейски делегирани прокурори. Това съобщава ВСС, като предстои да се "извърти" поредната процедура за избор на общо 6 български обвинители, които да работят към структурата на Лаура Кьовеши. Толкова поне са вакантните позиции.

И двамата кандидати са действащи обвинители в Софийската градска прокуратура.

Михаела Райдовска е бивш зам.-шеф на СГП от 2017 г., от времето на Сотир Цацаров.

Марио Томов е бивш шеф на разследващите полицаи в ОДМВР-Благоевград. Завършил е "Право" в ЮЗУ "Неофит Рилски" и според "Струма" повечето му юридически стаж е минал като полицай. Той встъпва сравнително скоро като прокурор - през 2016 г.

Преди това е бил и адвокат.

Документите и на двамата може да видите тук. 

Процедурата у нас се раководи от Прокурорската колегия на ВСС, като в Комисията по допустимост са Стефан Петров, Калина Чапкънова и Пламен Найденов. Крайният срок за подаване на кандидатури е утре - петък.

Ето и съобщението на ВСС:

ПУБЛИКУВАНИ СА ПЪРВИТЕ ПОЛУЧЕНИ ЗАЯВЛЕНИЯ В ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОДБОР НА 6 ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛЕГИРАНИ ПРОКУРОРИ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

25 август 2022 година

Първите получени заявления за участие в четвъртата процедура за подбор на европейски делегирани прокурори от Република България са на Михаела Райдовска и на Марио Томов - прокурори в Софийска градска прокуратура. Те са публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Процедура за подбор на кандидати за 6 (шест) европейски делегирани прокурори от Република България“.

Процедурата за 6-ма европейски прокурори е откритата с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 29/27.07.2022 г. и се провежда на три етапа – допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите кандидати и обявяване на решението за одобряване на кандидати за европейски делегирани прокурори. С посоченото решение е определена Комисия по допустимост на кандидатите, в състав трима членове на прокурорската колегия на ВСС: Стефан Петров, Калина Чапкънова и Пламен Найденов.

Приетите от Колегията Правила за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор (чл. 4, т. 1 – 6) поставят изисквания кандидатите да бъдат действащи съдии, прокурори или следователи; да са придобили статут на несменяемост; да имат оценка „Много добра“ от последното проведено атестиране; да имат най-малко 8 години юридически стаж (по смисъла на чл. 164 ЗСВ) и да са на възраст не повече от 58 години към датата на решението за откриване на процедурата за подбор, както и да владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

Допуснатите за участие в процедурата кандидати се изслушват от Прокурорската колегия, като членовете ѝ имат право да гласуват подкрепа за шестима от тях.

Крайният срок за подаване на заявления за участие в процедурата изтича на 26 август 2022 г. (петък).

В момента действащите европейски делегирани прокурори за България са 9.