Президентът на Франция Еманюел Макрон подготвя психически населението за тежка зима, в която то ще трябва да прави "жертви".

Той говорѝ публично вчера преди първото заседание на правителството след летните отпуски и преди началото на нови политически сезон.

Предупреждавайки министрите си, че Франция е изправена пред "голям трус", но проявява безгрижие, чийто край е близо, държавният глава каза:

„По принцип преживяваме края на това, което може да изглежда като изобилие, безплатна ликвидност (...) Недостигът на този и онзи материал или технология се появява отново, като този на вода“.

Войната в Украйна и глобалното затопляне са главните причини за идващите трудни дни, даде да се разбере Макрон. Франция е една от страните в Европа, които най-тежко пострадаха и продължават да страдат от суша и горски пожари.

Телевизиите заснеха пряко и предаваха встъпителното изказване на президента - знак, че то е предупреждение не само към правителството и политическата класа, но и към цялото общество. 

Макрон спечели президентските избори през април, но след това партията му загуби парламентарното си мнозинство, а оттам и способността си да формира стабилно правителство.

„Моментът, който изживяваме, изглежда съставен от поредица сериозни кризи“, каза Макрон. По думите му, това, през което преминаваме, е голяма промяна или голямо сътресение“.

Думите му предизвикаха моментална реакция от лидера на главната опозиционна партия, крайнолявата "Непокорна Франция" Жан- Люк Меланшон, който обвини президента, че не съзнава, че думите могат да бъдат оскърбителни за французите, които не живеят в "изобилие".

„Еманюел Макрон не си дава сметка колко нараняващо може да бъде това за хората", каза Меланшон. „Той не осъзнава, защото за тези приятели изобилието продължава, той не иска печалбите от кризата да бъдат облагани с данъци. Хора, натрупали милиони и милиони и милиони на гърба на ковид кризата, на инфлацията. Така че за тях изобилието продължава”.