Десетокласник от Новосибирск е заплашен от 3 години затвор за разпространение на лъжлива информация за руските въоръжени сили, съобщи руската медия "Сибирь". 

Става дума за коментари в чата Telegram, които Фокин споделил. Какво точно са съдържали те - не е ясно, но вероятно става дума за информация, която е против руския наратив за "денацификация" на Украйна. Това е първият случай на прилагане на закона за някой, който само е споделил чужд пост. И първият, в който обвиняемият е непълнолетен.

Евгений Фокин е бил буден гражданин, интересувал се е от проблемите на своя град, пращал писма до чиновници за различни местни проблеми, и е мечтаел в бъдеще да му стане кмет, пишат от руското издание в своя Telegram канал.

Делото срещу него е по чл. 207.03 от руския наказателен кодекс, който в най-лекия случай предвижда до 3 години затвор в трудови лагер и от 700 000 до 1,5 млн. рубли глоба (8 000-17 000 евро).

В момента Telegram се ползва още повече от руснаци - някои, за да споделят руската пропаганда, други, за да могат да говорят срещу режима по сигурен канал. Видно обаче защитата на криптирания чат не е 100%-ова.