Сателитни изображения на завод за гориво в северозападна Русия показват огромни количества газ, изгаряни във въздуха, предаде Би Би Си.

Смята се, че комплексът за втечнен природен газ изгаря неизползвано гориво, което обикновено би било продадено на Германия.

Западните страни се опитват да намалят количеството руска енергия, която използват, за да сложат край на зависимостта си от Москва.

Но останали с твърде много непродаден газ, сега изглежда, че руските оператори просто са решили да го изгорят във въздуха - предизвиквайки опасения за околната среда.

„Никога не съм виждала завод за втечнен природен газ да гори толкова много“, казва пред Би Би Си експертът по спътникови изображения д-р Джесика Маккарти.

Докато Русия изгаря своя газ, цените на горивата в Европа растат до небето, включително в Обединеното кралство, отбелязва Би Би Си.

След като намали изпомпването на газ за Европа до нивата от началото на 80-те години на миналия век, “Газпром” продължава да изгаря излишното гориво в индустриален мащаб в началната точка на тръбопровода „Северен поток“, отиващ към Германия, пише “Москоу таймс”.

Факелът гори в завода за втечнен природен газ “Портовая” на “Газпром”, където ежедневно се унищожават около 4,34 милиона кубични метра газ, изчисляват анализаторите на Rystad Energy (анализът им е предоставен от BBC News). Цената на изгореното гориво достига 10 милиона долара на ден, или около 300 милиона долара на месец (18 милиарда рубли).

Тази сума е равна на средния месечен бюджет на голям руски регион, като например Пермския край (228 милиарда рубли годишно, 19 милиарда рубли на месец) или Крим (240 милиарда рубли годишно, 20 милиарда на месец). ). А за бедните поданиците газът, изгарян от “Газпром”, струва почти колкото годишния бюджет: 19,6 милиарда рубли в Еврейската автономна област, 24,6 милиарда рубли в Калмикия.

Gazprom LNG Portovaya е завод за втечнен природен газ и морски терминал. Намира се във Виборгски район на Ленинградска област, близо до началната точка на Северен поток 1. Там е и компресорната станция “Портовая”, която беше в центъра на газовата война между Русия и Европа. Именно с повредата на газотурбинния двигател в “Портовая” “Газпром” обясни намаляването на изпомпването на газопровода до 40% от капацитета от средата на юни.

Германия нарича това отказ и използване на газа като политическо оръжие.

Самото изгаряне на газ във факел е стандартен процес за унищожаване на отпадъчни газове, които не могат да бъдат рециклирани или ако газът не може да бъде доставен до потребителя известно време. Но рязко увеличаване на изгарянето в Портовая се наблюдава от средата на юни.

Така на 3 август финландската държавна телевизионна и радиокомпания Yle съобщи: „Според сателитни изображения на системата за наблюдение на пожарите на НАСА, всеки ден от 17 юни насам се откриват пламъци в компресорната станция “Портовая” на Руската петролна и газова група “Газпром”. В района не е имало други източници на пожар." Жителите на Финландия виждат гигантска факла.

Въпреки че точните причини за изгарянето на газ в такъв мащаб са неизвестни, „обемите, емисиите и местоположението на факела служат като видимо напомняне за господството на Русия на европейския енергиен пазар“, казва Синдре Кнутсон от Rystad Energy:

"Не може да има по-ясен сигнал - Русия може да намали цените на енергията (в Европа) още утре. Това е газ, който иначе би могъл да се изнася по „Северен поток 1“ или алтернативни маршрути".

През първата половина на август, според собствените данни на “Газпром”, износът му за страните извън ОНД е намалял с 59% в сравнение със същия период на 2001 г. (-58,4% през юли), докато производството е спаднало с 32,2% (-35,8%). % през юли). След като намали потока през "Северен поток" през юни до 40%, той спря газопровода за превантивна поддръжка за 10 дни през юли и след възобновяване на работата на 27 юли остави доставките на 20% от капацитета.

Тази седмица "Газпром" обяви, че ще спре тръбопровода поради работа в “Портовая” за още 3 дни - от 31 август до 2 септември. Цената на газа в Европа на търг в петък (холандски TTF фючърси) е около 310 евро/MWh ($3250 за 1000 кубически метра); преди година той струваше под 28 евро.

Една от причините за изгарянето на газ в такива големи количества може да са техническите проблеми на “Газпром”, смята енергийният специалист Еса Вакилайнен, професор във финландския университет LUT. Това може да е липсата на висококачествено оборудване като клапани, които могат да се повредят, но компанията не може да ги замени поради санкции. Възможно е също “Газпром” да е искал да изпрати освободения газ към завод за втечнен природен газ, но не е успял да го направи поради технически проблеми и е решил, че е по-безопасно да го запали, твърди Ваккилайнен.