България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания за Шенгенската зона, заяви германският канцлер Олаф Шолц днес от Прага, където е на визита. Очаква се в чешката столица той да държи реч за войната в Украйна и за нуждата от промени в ЕС.

„Ще работя за това тези страни за станат пълноправни членове“, допълни още Олаф Шолц.

"Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и ние трябва да го защитаваме и развиваме. Това между другото означава затваряне на оставащите празнини", каза Шолц.

Германия от няколко години не поставя пречки пред приемането на България в Шенген, но Дания и Нидерландия гласуват против, защото имат съмнения, че границата се охранява качествено.

В речта си в Прага Шолц настоя обаче за реформа в ЕС и промяна на принципа на гласуване – от пълно мнозинство да се премине към просто мнозинство. Това ще отпуши много проблеми в общността и ще даде възможност да се приемат и нови държави, посочи Шолц. Германия се е ангажирала с членството на страните от Западните Балкани в ЕС, което вече десетилетия се бави заради вето, поставяно от различни дължави. Последно България постави такава пречка пред Северна Македония, което де факто се оказа пречка и за Албания.