"На този етап е установено, че мотивът е изцяло личен. Изключени са всякакви политически моменти."

Това каза на пресконференция по повод убийството на общинската съветничка във Велинград Екатерина Каферинова Паун Савов, прокурор в ОП-Пазарджик.

За случая е задържан 73-годишен мъж, с когото жертвата Екатерина Каферинова е живеела на семейни начала. Двамата се разделили през 2017 година. След това останали в сравнително добри отношения, по думите на прокурора. Имали обаче общ бизнес с недвижими имоти и финансови взаимоотношения, уточни още той.

Както и Клуб Z писа по-рано днес, Каферинова е собственик на басейн, а въпросният мъж - Минчо Столарски, е брат на собственика на известен хотел в курортния град. Жената е била истински доайен в общинския съвет - там е още от средата на 1990-те, като в известен период е била и председател на ОС.

В деня преди убийството мъжът, който е живеел в друго населено място, отишъл във Велинград за рождения ден на Каферинова.

"Според първоначалните данни на 28 август вечерта между двамата възникнал скандал. Причината е, че мъжът претендирал жената да му върне голяма сума пари, която през годините той ѝ бил дал", каза днес прокурорът, цитиран от Нова тв.

Савов не уточни размера на сумата, но поясни, че става дума за няколкостотин хиляди лева, които тя му дължала.

Двамата били сами в едно от помещенията на дома на Каферинова. По време на спора жената е била умъртвена, като е удушена, сочат данните от разследването до момента. Мъжът сам е подал сигнал на телефон 112, разказа още прокурорът. 

Днес предстои на задържания за 24 часа да му се повдигне обвинение за умишлено убийство. За него законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Предстои да се внесе искане в съда и за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ето и официалното съобщение на Апелативна прокуратура-Пловдив:

Под надзора на Окръжна прокуратура – Пазарджик се извършва разследване за умишлено убийство на 72-годишна жена в гр. Велинград

Окръжна прокуратура-Пазарджик наблюдава досъдебно производство за извършено умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

На 28.08.2022 г. е бил подаден сигнал на тел. 112, че в гр. Велинград, обл. Пазарджик, в дома й, е настъпила смъртта на 72-годишната Е.К. На място е установено, че по тялото на жената има следи от насилие и травми в областта на шията.

Като съпричастен към престъплението за срок от 24 часа по Закона за МВР е задържан М.С., на 73 г. Според първоначалните данни жената е била умъртвена чрез душене.  Предстои повдигане на обвинение за умишлено убийство.

По досъдебното производство са извършени множество действия по разследването – оглед на местопроизшествие, назначени са експертизи и др.