2014-а през думите, прогнозите, пророчествата и обещанията някои от основните действащи лица на обществено-политическата сцена. Избрани цитати с цветни мисли и често откровени недомислия.

 

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

 

Настоявам, като лидер на опозицията, прокуратурата да възложи на надлежните органи, да открият тези, които продължават да ми превръщат дома в "Биг Брадър", в обществено място и достояние.

19 януари, Борисов на събиране на младежки организации на ГЕРБ от Северна България в Силистра. Лидерът на ГЕРБ е бдителен и подозрителен докрай.

 

ГЕРБ няма медии. Един фейсбук си имам само.

7 февруари, в интервю пред Медиапул. Къса ли ви се сърцето вече?

 

Всеки глас за БСП вече е глас за ДПС.

9 февруари, на пресконференция. Класна опорна точка, която става и за лозунг. Татяна Буруджиева от БСП, която по това време обяснява на Цецка Цачева да не й говори за опорните точки, защото самата политоложка ги пише, може само да завижда и да се учи.

 

Има да дадем на всички - и на Бареков, и на БСП, голяма партия, голяма организация сме.

21 февруари, Бойко Борисов коментира пред журналисти в парламента информацията, че депутатът Красимир Стефанов, който напусна групата на ГЕРБ, ще става експерт в ББЦ. И демонстрира щедрост.

 

Чух, че говорят за висок, умен, красив... И освен за мен, за друг не се сетих, но с мен не са говорили

22 февруари, пред „Дарик“, на въпрос дали очаква друг депутат от групата му да напусне и да се обвърже по някакъв начин с партията на Бареков. Скоро става ясно, че новият политик е говорил за Светлин Танчев. "Висок, умен и красив", но не точно Борисов.

 

В случая най-голямата жертва на глупостта на Мая Манолова и нейния избирателен закон е ГЕРБ, защото ГЕРБ като първа политическа сила с толкова разлика пред БСП, колкото ДПС пред "Атака", няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар. Г-жа Манолова направи закон, който не работи.

25 март, Борисов изоставя кавалерството заради Изборния закон и квотите в ЦИК. Прави го без усилие.

 

Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, а на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система.

1 юли, лидерът на ГЕРБ подхожда с присъщата си скромност. И с любимото си местоимение "Аз".

Бойко Борисов не изневери на цветистия си език през 2014 г.

Аз не мога да смятам какво смята Орешарски, защото се видя, че той не може да смята. След като не може да смята, аз не мога да разбера как смята дори фискалния резерв в момента.

10 юли, в кулоарите на парламента. Бойко Борисов коментира дали може да се мине без актуализация на бюджета на НЗОК.

 

Радан (Кънев - б. р.) ми предлага да съм водач на задкулисието.

10 октомври,  в коментар за настояването на ДСБ и нейния водач Радан Кънев  Борисов да не е следващият премиер.

 

Ако е имал, въпросната снимка, която цитирате, нещо да крият с г-н Пеевски, няма да стоят на кафе или там на квото е, не се вижда от снимката, да ги гледат 20 или 30 души, а ще се скрият някъде и ще се видят.

5 ноември, при връчването на мандата в президенството Борисов тълкува в свободен стил снимката на бъдещия финансов министър Владислав Горанов с депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

Делян Пеевски (от и за него)

 

Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. Молбата му - ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки.

10 февруари, Пеевски, отговаря на въпрос на агенция "Пик" срещал ли се е с Цветан Цветанов по времето, в което той беше министър на вътрешните работи, къде и по какви поводи.

 

Това си е между тях двамата. 

11 февруари, Бойко Борисов отговаря на въпроса вярва ли на Цветан Цветанов, че не е искал услуги от Пеевски. Който както иска да го разбира.

 

Искам да подчертая, че аз съм се срещал и с други политически фигури от ГЕРБ, но не коментирам тези срещи, защото не съм бил предизвикан да го направя.

12 февруари,  Пеевски в писмо до медиите продължава да изяснява отношенията си с Цветанов. 

 

Не знам за срещи в хотел "Берлин" на Пеевски с бъдещия главен прокурор. Не мога да вярвам на лъжите на Цветанов. Той е доказан лъжец, повтарям, патологичен лъжец.

13 февруари, Лютви Местан коментира пред Би Ти Ви някои обвинения на бившия вътрешен министър в първия кабинет на ГЕРБ. Лидерът на ДПС е изоставил изискаността и направо обижда Цветанов.

 

Няма човек Пеевски в българския политически живот. Няма такова нещо. Дайте да говорим сериозно. Има сечиво, има маша, има човек, който е опосредстван - нечия чужда воля, която стои зад него. Той не може да е на 33 години, не може да е това, за което го представят медиите. Той разбира се, че олицетворява всички минуси и негативи на онази политика, но политиката я водят други хора.

15 февруари, пред Би Ти Ви в културната дискусия за Пеевски се намесва и Иван Костов, бивш лидер на ДСБ.

Има ли човек Пеевски? Или това е само политическа маша?

Виждате ли как всичко насочваме към Цветанов. Аз пък да ви питам: Чий го е търсил Делян Пеевски 40 пъти в МВР.

19 февруари, по Нова тв, бившият министър на културата Вежди Рашидов дава своя акцент.

 

Лично аз номинирах г-н Делян Пеевски. Мотивите могат да бъдат много, но аз се спирам на това, че той не е направил нищо лошо досега.

9 април, Нова тв. Председателят на Областния съвет на Младежкото ДПС в Кърджали - Байрам Байрам, пояснява защо са номинирали Пеевски за евродепутат. Кратко и ясно, как да му възразиш.

 

Отправих силна препоръка, няма да използвам по-краен израз, той да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС. Струва ми се, че препоръката, повтарям няма да използвам по-силна дума, е чута и научих от вестниците, че той вече не е собственик и на вестници. 

17 април, Лютви Местан на пресконференция, на която се опитва да отхвърли обвиненията, че Делян Пеевски е медиен монополист. Седмица по-рано майката на Пеевски Ирена Кръстева е обявила, че е продала медиите си.

 

Крадецът вика: "Дръжте крадеца!", или по-скоро убиецът вика: "Дръжте убиеца!" 

23 юни,  Делян Пеевски коментира днес пред агенция "ПИК“- отново - статия в австрийския „Дер Щандарт“, според която е изпращал заплашителни смс-и за убийство на Цветан Василев.

 

Явно е също, че с тази груба манипулация авторите на същата – Василев и неговите помагачи, направиха опит да ме дискредитират, приписвайки ми действия, каквито аз не само не съм извършил, но и не бих могъл да извърша, тъй като същите са чужди на моите разбирания и морал.

16 юли, Пеевски обявява в писмо, че прокуратурата в Австрия е прекратила  предварителното производство срещу него, образувано по сигнал на Цветан Василев. Винаги е добре да научиш, че някой си има морал.

 

Пеевски да прави закон за КТБ е все едно Хитлер да прави закон за спасяването на евреите.

30 октомври, Нова тв,  депутатът от  ГЕРБ Методи Андреев не пести ярките сравнения.

 

Цветан Василев (от и за него)

 

Най-големият ни проблем, е че политиците в моята страна си мислят, че са всемогъщи и недосегаеми. Това рано или късно ще се промени. Кризата ускорява този процес на промени. Политическата система в България много скоро ще се промени.

31 януари, в интервю за германския вестник "Ханделсблат". В пророчеството нищо не се казва за някои банкери.

 

Кой убива длъжника си бе, хора?! Това е просто нелепо!

16 юни, на пресконференция, изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка Георги Христов коментира информациите, че мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е поръчал убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски.#Кой.

 

Сегашното развитие показва, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България.

18 юни, Би Ти Ви. Цветан Василев за тандема си с Пеевски и упражняването на политически натиск. Кой кого?

 

Странно е, че историята с "чувалите" е била възприета от БНБ, където работят най-добрите банкови специалисти у нас

19 юли, прокурор Иван Гешев, работещ по разследването за КТБ

 

Лютви Местан, лидер на ДПС

 

Г-н Орешарски, пред вас стои нова коалиция "Мишо Бирата" и затова нямате право да подавате оставка.

15 януари, в парламента, лидерът на ДПС в прочувствено обръщение към тогавашния премиер Пламен Орешарски.

 

Митът за задкулисието на българската политика е толкова верен, колкото митът за медийния монопол на г-н Пеевски.

22 февруари, Нова тв. Прозрение за милиони.

 

ДПС не заслужава обвиненията, че преяжда с власт, защото всъщност след внимателния анализ на 24-годишната част на историята на България, показва, че ДПС не само не преяжда, а предоставя власт. 

24 октомври, Исперих. Местан в интерпретация на темата за „преяждането с власт“.

 

Радан Кънев

 

Вече месец целият български политически елит си е назначил, без да пита избирателите, владетел. И му е отредил шефското място на трапезата. Никой не се бори за доверието на българите, никой не се бори дори за власт. Борим се за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт. Като ловни кучета около трапезата на господаря. Нищо лично за Борисов - това го урежда. Прав е.

4 август, в профила си във фейсбук, Кънев емоционално обяснява защо е подал оставка като говорител на Реформаторския блок.

 

Никакво БСП, никакво ДПС, никакви ченгета, никакви комунисти, това трябва да е напълно ясно. И нищо лично. Разбирам, че в българската политика нещата са твърде лични, разбирам, че за г-н Борисов може би всичко е лично. Искаме нови хора и вярваме, че само нови хора могат да направят реформи, защото всички други са били на власт.

22 август, лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в интервю за Би Ти Ви искането на РБ в бъдещото правителство да няма премиер, финансов и вътрешен министър, заемали поста при предишни управления. Напомняне: в новия кабинет премиер е  отново Борисов, а финансовият и вътрешният министър са били заместник- министри в първото правителство на ГЕРБ.

 

Ние отдаваме подобно поведение на реформаторите като това, че те в момента са в една пубертетска възраст и все пак като по-зрели хора трябва да не се засягаме чак толкова много, защото съм убеден, че след 5 октомври ще трябва да седнем на една маса и да разговаряме с тях.

28 август, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговаря на Кънев чрез „Фокус“.

 

Ако главният прокурор не вижда в казуса КТБ, в източването и съсипването й, организирана престъпност или не вижда мафията, това означава, че или е набъркан, или не е на мястото си. Трети вариант няма. 

20 септември, пред БиТи Ви, лидерът на ДСБ в коментар за искането на Реформаторския блок за отстраняване на главния прокурор от разследването за КТБ.  

 

В момента първите трима правят правителство по мазетата. След като не се говори пред медиите, значи се говори по ресторанти и по мазета.  Нали никой не си прави илюзията, че не се говори за правителство? Напротив, активно се говори.

11 октомври, пред "Дарик", Радан Кънев споделя подозрения. 

Двамата лидери на партии в РБ Божидар Лукарски и Радан Кънев бяха често цитирани в медиите. Макар и по различен начин.

Съвсем нормално. Той не е човек, с когото се общува трудно. Това не се отнася за много от политиците в България. Така че при всички възражения, които сме имали и много хора имат за него, аз вече имам свое обяснение за успеха му в политиката - той със сигурност може да общува.

26 ноември, пред "Дневник". Преткриване. Радан Кънев вижда Борисов в нова светлина, омекотена.

 

Божидар Лукарски – лидер на СДС, министър на икономиката

 

Не можем да поставяме условия. И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега. Реално не би трябвало да се поставят персонални условия, защото спасението на България не зависи от различни персони, а от обединението около идеи и политики. Нормално е, след като ГЕРБ са първа политическа сила, да искат да излъчат техния лидер за премиер. Така че това не е проблем за нас.

5 октомври, пред „24 часа“. По-късно лидерът на СДС се оплете в сложни обяснения, че не е казвал точно това.

 

Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм.

6 ноември, в статус във фейсбук, Лукарски се обосновава защо е подходящ за министър на икономиката. Като дава запомнящи се примери. Как да му противоречиш.

 

Петър Москов – здравен министър

 

Разбирам, че проблемът не е в това какво е мнозинството, а че вие не сте в него, нито формално, нито неформално. Смисълът на ясното мнозинство е да създаде прозрачност, защото плаващите мнозинства са мнозинства на сенките, а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски? Да, ДПС е проклятие за България, защото държи един етнос във феодално подчинение, за да може върхушката му да управлява.

7 ноември, от парламентарната трибуна. Всъщност точният цитат е „Сънят на разума ражда чудовища“. След това в отговор в кулоарите Пеевски ражда мисли за особения блясък в очите на Москов.

Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари.

7 декември, Би Ти Ви, Москов се гневи след поредния побой над лекари. И обяснява, че няма да праща линейки в опасни места. Такива според статистиките му са ромските махали. Изказването поражда вълна от коментари.

От понеделник екипи на Спешната помощ ще влизат в ромските махали само след като са постигнали споразумение с местните "лидери", че лекарите няма да има проблеми. Другият вариант е екипите да влизат с полиция, допълва по-късно Москов, цитиран от БНР.

 

Николай Бареков - евродепутат и все още лидер на партия ББЦ

 

Аз като един състоятелен човек, пътувайки непрекъснато по страната, виждайки тази въпиюща бедност - не се чувствам комфортно, не се чувствам добре, не мога да спя... Има моменти, в които и плача... Говоря с богатите хора - помолиха ме да кажа така по-богатите българи, с които се срещам, предай на българското общество, че и богатите плачат в днешна България. Богат човек не може да бъде щастлив, когато около него има бедност...

27 януари,  по Тв7. Новият политик, разчувстван, след като на 25 януари е създал  ББЦ, която може да кандидатства за най-бързо изчезнала партия. 

 

За една петилетка ще вдигнем държавата от руините. 

25 април, Бареков на откриването на предизборната кампания на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден в Пловдив. А за две?

 

Без казарма няма армия, тя е фундаментът на армията и аз гарантирам, че ако хората ни изберат на 25 май и на предсрочни парламентарни избори, на парада ще маршируват няколко хиляди войници и лично аз ще го водя.

6 май, обещание на курбан, който ББЦ и „Гергьовден“ дават в София.

 

Ние не ходим пияни и дрогирани да се бием по заведенията, а работим за българския народ.

7 май, атака на „Атака“ и лидера й Волен Сидеров. Все пак битката е за един електорат.

 

Вижте, господин Борисов е един първичен човек. Бих употребил една малко по-силна дума – политически примитив. Той слага егото си, емоциите си над важните за държавата интереси и стойностни решения. Доста си е повярвал. Следя неговите изяви внимателно. Превъзбудил се е през последните два дена... Сега правя този анализ. Препоръчвам на г-н Борисов да спре да се превъзбужда.

27 май,  пред БНР, на въпрос дали ще се извини на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Въпреки това след парламентарния вот Бареков е готов да се жертва и иска да влиза в коалиция с „превъзбудения“ Борисов.

Бареков: Аз съм новият Ахмед Доган!

Аз ще съм новият Ахмед Доган в българската политика, защото ББЦ ще е новият балансьор в българския парламент и политика.

30 август, поредно обявление на новия политик, докато обявява водачите на листите на партията днес, съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

 

Да се откажеш от собствените си деца е много тежък жест. Както и те да се откажат от теб.

21 декември, пред Нова тв, в драматично и сълзливо обяснение защо е оттеглил подкрепата си от ПГ на коалицията. По-късно и групата оттегли подкрепата си от него.

 

Бареков изглежда като дете на кентавър и русалка, болно от шизофрения.

30 декември, говорителят на ПГ на БДЦ Любен Дилов пред Би Ти Ви в коментар на изказванията на лидера на "България без цензура" Николай Бареков от последните дни. Точката.

 

Сергей Станишев, бивш лидер на БСП, настоящ евродепутат

 

Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат. Мога да бъда еврокомисар и без тези избори. Нямам намерение да бягам след изборите и да предавам партията в този момент.

19 януари, Пловдив. Станишев коментира слуховете, че следващата му цел е да стане еврокомисар. И отрича, че мисли да става и евродепутат. Верен докрай на БСП.

 

Моника е майка на четири деца, две от тях малки, едното от които сега е болно. По цял ден си стои вкъщи и няма време и желание да се занимава с политика. Как да управлява държава?

10 февруари, Станишев в отговор на въпрос дали съпругата му Моника Станишева управлява държавата. Съпружеска чест.

 

Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива… Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка и да се крие зад моя гръб. Нито ще се превърна в индулгенция за несвършената работа, в това число на всеки един от цялата партия.

10 юни, в реч преди пленума на БСП, в която обявява, че парламентарните избори трябва да са до края на юли. Конституционалистите обявяват идеята за абсурдна.

Няма да ставам евродепутат, твърдеше евродепутатът Станишев.

Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт.

27 юли, Станишев в отчетния си доклад за 13-те години управление пред делегатите на конгреса на БСП.
 

Волен Сидеров - водач на "Атака"

 

Айде да дойде да ме арестува Цацаров, ако толкова му стиска. 

7 януари, лидерът на "Атака" и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси отправя предизвикателство към главния прокурор на митинга на партията пред сградата на областната администрация във Варна. Сидеров е гневен, защото ден по-рано е хулиганствал – според очевидците- в самолет от София към морския град, а Цацаров се е заканил, че няма да остави нещата така.

 

Всички партии са се наредили като жени на витрините в един квартал в Амстердам и се предлагат.

8 октомври, пред Би Ти Ви, за преговорите за съставяне на правителство.

 

Онези, които разпалват сега Третата световна война от Украйна, смятат, че Русия изгубва своите позиции, както е, според тях, е загубила в студената война. Те смятаха, че с рухването на СССР Русия ще бъде колонизирана и ще стане ресурс за евтина работна сила и природни богатства. Но това е дълбоко заблуждение, което се потвърждава от стабилността на РФ в тези тежки кризисни условия. Русия сега прави икономически и валутен съюз, който ще бъде смъртоносен удар за долара. И търгуването на петролна продукция и газ ще я укрепи още повече. Това силно изнервя вашингтонските кръгове, които са свикнали да доминират. Оттам идва целият този пропаганден натиск срещу Русия. Обаче на цялата западна пропаганда започва да й пада маската. Българите не могат да бъдат излъгани така лесно.

17 ноември, пред „Русия днес“, в проникновен геополитически анализ. Само около месец по-късно започва сривът на рублата.

 

Валери Симеонов и ко

 

Няма да бъдем нито златен, нито сребърен, нито среден пръст в следващия парламент.

8 октомври, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция, за намеренията на Патриотичния фронт. За средния пръст не е сигурно.

 

Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция.

30 октомври, лидерът на НФСБ Валери Симеонов е далече, далече от политическата коректност и обикновения добър тон.

От ПФ обещаха: Няма да бъдем нито златен, нито среден пръст.

Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите, защото хората, които по времето на социализма преди 25 г. работели, пращали децата си на училище, давали принос в създаването на обществени блага, сега се били превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки.

Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение и за тях не важали законите, а кражбата и грабежът се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – норма на поведение, раждането на деца - в доходоносен бизнес за сметка на държавата.

17 декември, Валери Симеонов в декларация на ПФ, която подкрепя Петър Москов.