Гордостта на британския военен флот - самолетоносачът "Принцът на Уелс", може да пропусне важно учение в САЩ заради "механична повреда", която е получил, малко след като е напуснал пристанището.

Струващият 3 милиарда британски лири съд е спрял до о. Уайт край южните брегове на Англия заради повреда в шахтата на един от гребните винтове, предаде Скай нюз. Механици се опитват да отстранят аварията на кораба, който е напуснал Портсмут в събота, 28 август.

"Принцът на Уелс" в момента е командният кораб на военноморските сили на НАТО, припомня Си Ен Ен. Той е трябвало да участва в маневри с последни модели изтребители стелт и дронове.

Обединеното кралство има два такива бойни кораба, другият - "Кралица Елизабет" тази година е на планирани мисии в Средиземноморието и в Балтика.

Скай нюз пише, че самолетоносачът е трябвало да "допълзи" обратно до Хемпшир, подпомогнат от влекачи след повредата. Водолази ще установяват характера на аварията и причините за нея. Специалист я е нарекъл "значителна техническа неизправност" пред телевизията.

Тя може да изисква "ремонт, който да повлияе на програмата на кораба", казва контраадмирал Стив Мурхаус пред Скай.

280-метровият самолетоносач е влязъл в действие преди година. Той може да носи 36 изтребителя пето поколение Ф35 и десетки хеликоптери. Екипажът му се състои от 700 души, чийто брой нараства до 1600, когато всички самолети са на борда.