Неочаквано МВнР заяви, че група под ръководството на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев никога не е ходила до Мариупол да евакуира българските моряци от кораба "Царевна".

"Не са правилно интерпретирани думите на премиера в парламента, няма такава група военни под ръководството на шефа на Военното разузнаване ген. Венелин Венев. Не е имало такава група там и началникът на разузнаването не е бил там. Няма такова нещо. 
Там е, който е трябвало да бъде там", каза директорът на дирекция "Ситуационен център" на МВнР Антон Марков в предаването "Още от деня" по БНТ.

На 8 април от парламентарната трибуна премиерът заяви:

"Имаме пълна подготовка. Имаме готова група, която може да ги поеме. 
Искам да ви уверя също, че генерал Венев, който лично отговаря за тази операция, е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна.
Имаше утихване на боя и нашата група бе готова да отиде и да ги вземе, но при комуникация с капитана той помоли да ги оставим там за момента и че рискът е по-голям."

Медиите съобщиха на база това изявление, че групата, предвождана от Венев, е на място, а ГЕРБ обвиниха Кирил Петков, че разкрива специална военна операция и по този начин застрашава живота на моряците.

Антон Марков заяви, че думите на премиера, че се чака преминаване по "алея на смъртта", дълга 260 м, не са съвсем точни:

"Не може да го напечем алея на смъртта, съвсем спокойно преминаха нашите моряци. Не е имало заплаха при преминаването на тези т. нар. от премиера 260 метра, които са били малко повече и в друга посока."

Шефът на ситуационния център добави, че евакуираните моряци са добре и до ден-два ще пристигнат у нас със самолет.

По-късно днес Министерството на външните работи на т.нар. Донецка народна република (ДНР) обяви в канала си в телеграм, че българските моряци са били спасени от милицията на непризнатата държава, заедно с армията, МВнР и МВР на Русия и Федералната служба за сигурност. 

"Днес Народната милиция на ДНР, съвместно с въоръжените сили на Руската федерация, евакуира 15 членове на екипажа на товарен кораб "Царевна", сред които 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна.

В момента чуждестранните моряци са в Донецк, властите на републиката им оказаха цялата необходима подкрепа, настаниха ги в хотел и им осигуриха храна.

Министерството на външните работи на ДНР от своя страна започна да прилага всички необходими процедури за организиране на заминаването на евакуираните моряци към техните страни на произход.

Освен това служителите на Министерството на външните работи на ДНР вече обработват необходимите документи, за да прехвърлят моряците на територията на Руската федерация, а след това -  в родината им.

Благодарим на Министерството на външните работи на Руската федерация, Граничната служба на руската Федерална служба за сигурност и Министерството на вътрешните работи на Руската федерация за навременната помощ в този процес. Заедно с нашите руски колеги възнамеряваме да направим всичко възможно, за да върнем всички граждани, евакуирани от мариуполското пристанище, у дома при техните близки и приятели възможно най-скоро", пишат от МВнР на т.нар. Донецка народна република.

Няма официално потвърждение от българските власти на това съобщение.