На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. Той е смятан за един от бащите на германското обединение и на края на Студената война.

"Човек със забележителна визия"; "Неуморен защитник на мира"; "Гигант, който насочи своята велика нация към демокрацията" - това са само някои от суперлативите, които световни лидери употребиха днес по адрес на последния диктатор на СССР.

Много по-сдържан в коментара си бе руският президент Владимир Путин. Той обяви, че Горбачов е управлявал "страната ни в период на сложни, драматични промени, мащабни външнополитически, икономически и социални предизвикателства". Според източници на "Интерфакс" Москва дори не възнамерява да организира държавно погребение.

Централната избирателна комисия изтегли на жребий номерата, с които партиите и коалициите ще се явят на парламентарните избори на 2 октомври. Преди старта бившият депутат от ВМРО Юлиан Ангелов направи шумна демонстрация - въоръжен с два листа в ръка с обвинения към ЦИК, че продава националния интерес, Ангелов обвини комисията, че покровителства вота в Турция, като допуска декларациите за гласуване да се попълват преди изборния ден и извън изборните секции. Под собствените му викове "Мафия" Ангелов бе изведен от служители на НСО.

Вече два месеца в една от най-смъртоносните отсечки у нас - Кресненското дефиле, тежки катастрофи няма. Причината - в началото на юли в средата на пътното платно по трасето към Гърция бяха монтирани колчета, които възпрепятстват изцяло изпреварването в 17-километров участък. 

Понякога сложните проблеми имат елементарни решения.