С благодарствен молебен, камбанен звън и литийно шествие бе отбелязана 137-та годишнина от Освобождението на София от османско иго.

                                                                                                            Снимки БГНЕС

В столичния катедрален храм "Света Неделя" се събраха десетки християни за благодарствения молебен. Участие в него взе патриарх Неофит, представители на местната власт.

Елена Димитрова от Знамената чета "Гургулят потомци" и "Мати България", която носеше знамето на Съединението, припомни пред БГНЕС историята на Освобождението на София.

"Опълченците минават Балкана при много тежки атмосферни условия, бури, виелици, сняг, като много български и руски опълченци загиват. Това нещо противникът поробител не го е знаел и искал да опожари София, обаче генерал Гурко с неговия отряд успява и освобождава София, за това допринасят и различни дипломатически мисии, които са знаели какво се случва. Турците изчезват от София и тя е освободена. Затова ние на днешния ден и на други подобни празници трябва да се преклоним, защото иначе нашата държава още щеше да бъде подчинена на турците", разказа тя.

Празникът на софиянци честити и столичната кметица Йорданка Фандъкова.

"Не само на софиянци, но и на всички българи, защото малко повече от една година след Освобождаването на София този град става столица и изпълнява държавните си функции и до днес", каза тя.

Фандъкова пожела на всички да са живи, да имаме по-спокойна година и най-вече Господ да пази София и България да няма бедствия, с които беше белязана 2014 година.

След благодарствения молебен литийно шествие тръгна от храма "Света Неделя" към паметника на генерал Йосиф Владимирович Гурко, където бе поднесен венец.