Русия блокира уебсайта на френското "Радио Франс Ентернасионал" (RFI), който разпространява информация на около 15 езика, между които и руски, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е част от репресивната вълна срещу критиките на войната в Украйна.

Сайтът rfi.fr е вече вкаран в списъка на сайтове блокирани в Русия от телекомуникационния регулатор "Роскомнадзор", са констатирали журналисти на АФП, които не се успели да отворят сайта на медията без виртуална частна мрежа (VPN).

"Розкомнадзор" не уточни причината за блокирането, като посочи само, че е отговорил на искане на руската Главна прокуратура, пише на сайта си РФИ. Финансирана от френската държава, RFI има десетки кореспонденти по целия свят, както и рускоезична служба, базирана във Франция.

След офанзивата в Украйна на 24 февруари руските власти значително засилиха натиска си върху последните независими медии и критици на Кремъл, присъстващи в страната. Десетки руски и чуждестранни медийни сайтове, включително Би Би Си, вече са блокирани в Русия. Освен това няколко социални мрежи като Twitter, Facebook и Instagram бяха направени недостъпни.

Съгласно наскоро приетите закони публикуването на информация за конфликта, смятана за невярна от властите, се наказва с до 15 години затвор.