Разглеждат се възможностите внос на природен газ и петрол от Обединените арабски емирства.

Това е съобщил Румен Радев, предава БНТ. Държавният глава е на визита в емирствата. Повече детайли за възможните доставки от ОАЕ не се посочват. Президентът обаче има друга идея:

"Ние можем с високи технологии, научен потенциал и природни дадености да произвеждаме горивото на бъдещето - зелен водород и то в големи количества и да го изнасяме.

От страна транзитьор, да станем страна производител, износител на енергийни ресурси на бъдещето. Това е голяма цел и тук има представители на българския бизнес и научни среди, които отдавна работят в тази област и имат технологични решения на много добра себестойност".

Радев се срещна днес с президента на Обединените арабски емирства Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Целта на споразумението е да насърчи развитието на сътрудничество в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии, културата, младежта и спорта.

Радев ще открие в Абу Даби бизнес форум, в който ще вземат участие представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.