Политиците в Германия отново влязоха в спор за въоръжаването на Украйна. Зелените и либералите настояват да се дадат на украинците тежки оръжия, докато канцлерът Олаф Шолц не заема ясна позиция.

Икономическият министър Роберт Хабек също се противопостави срещу даването на тежки танкове и бойни самолети, но настоя за бързи доставки на всякакъв вид по-леко оръжие.

"Трябват повече оръжия и то веднага. Не можем да оставим Украйна сама. Тя се бори и за нас. Украйна не бива да загуби, Путин не бива да печели“, заяви той.

На въпрос дали Германия ще достави и тежко оръжие на Украйна, той обаче каза:

"Ние сме длъжни да подкрепим Украйна всячески. В същото време не бива да рискуваме сами да ставаме цел на руско нападение. Това е рамката, в която ще доставяме оръжия на Украйна"

Тази рамка изключва доставки на големи танкове и бойни самолети.

"Разбира се ,колкото по-брутална става войната, толкова по-вероятно е да увеличим и количеството, и качеството на оръжията, които даваме. Но първо ще го обсъдим с партньорите от НАТО", обясни още Хабек.

 

Германският канцлер Олаф Шолц иска да похарчи допълнителни 2 милиарда евро за ново военно оборудване, основно в помощ на Украйна, съобщи в същото време Ройтерс, като се позова на правителствен източник. 

Около 400 милиона евро от новите средства са предназначени за Европейския механизъм за подкрепа на мира – фонд на ЕС, чрез който се купуват оръжия за Украйна, а друга част от тях ще бъдат отпуснати за двустранни доставки за Украйна и други страни, казва източникът.