Русия обяви за персона нон грата 18 сътрудници на представителството на Европейския съюз в Москва, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руското външно министерство каза, че Русия е изразила пред посланика на ЕС в Москва протест във връзка с  "необоснованото" според нея изгонване на 19 сътрудници на нейното постоянно представителство към ЕС.

Европейският съюз осъди "необоснованото решение" на Русия да експулсира 18 дипломати от ЕС от страната, каза говорителят на ЕС Петер Стано в изявление в петък.

„Европейският съюз осъжда неоправданото, безпочвено решение на Руската федерация да експулсира 18 членове на Делегацията на Европейския съюз в Руската федерация“, каза Стано. „Въпросните дипломати от ЕС изпълняват функциите си в рамките и при пълно зачитане на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.“

Стано нарече решението на Русия „чиста ответна стъпка“, която „ще задълбочи още повече международната й изолация“.

„Европейският съюз продължава да призовава силно Русия да спре агресията си срещу Украйна и да се върне към зачитането на международните правила и към подхода на сътрудничество в международните си отношения“, каза той.