"Не съм имал връзка с непълнолетно момиче и не съм принуждавал никого да прави секс с мен".

Това заяви вторият син на британската кралица Елизабет II принц Андрю пред британски медии. Изявлението му е по повод на обвиненията в педофилия, които той определи като "категорично неверни".

Кралското семейство също опроверга официално информацията в декларация. От Бъкингамския дворец определят обвиненията срещу принц Андрю като "спекулативни опити за накърняване на репутацията му" и "напълно неуместни".

"Категорично отричаме, че негово кралско височество херцогът на Йорк е имал какъвто и да било полов контакт или отношения с Вирджиния Робъртс. Това са лъжливи и безпочвени обвинения", се подчертава в изявлението на двореца.

Трийсет годишната Вирджиния Робъртс, която е гражданин на САЩ, обвини принц Андрю и банкерът Джефри Ъпстайн в сексуално насилие. По думите ѝ тя е била "сексуална робиня" на Ъпстайн, който я предлагал на приятелите си, сред които е и принцът. Според Робъртс престъпленията са извършвани по времето когато е била непълнолетна (на 17 години) и е упражнявано насилие и върху други непълнолетни момичета. Банкерът беше осъден на 18 месеца затвор, от които вече е излежал 13, за склоняване на непълнолетни момичета към проституция. 

Бившият професорът по право в Харвард Алън Дершовиц, който също беше призован в съда по обвинение в сексуални престъпления, определи принц Андрю като "невинна жертва". По думите му Вирджиния Робъртс търси как да спечели пари и затова е създала скандала.

"Моята цел е да тази жена да бъде призована в съда и да говори. Приветствам това дело. Приветствам всяка възможност, тя да бъде под клетва и искам да видя как ще заяви под клетва тези неверни твърдения", казва още Дершовиц.