Вицепрезидентката на Аржентина избегна на косъм смъртта, след като пистолетът на въоръжен мъж засече, докато той се прицелваше в нея, предаде Би Би Си.

Кристина Фернандес де Киршнер поздравяваше привърженици пред дома си, когато нападателят излезе от тълпата и насочи пистолет в лицето й.

Президентът Алберто Фернандес каза, че пистолетът е бил зареден с пет куршума, но не е успял да стреля.

Киршнер е подсъдима в дело за корупция и се е връщала от съда при опита да бъде убита. Тя отхвърля отправените към нея обвинения.

Полицията съобщи, че стрелецът, когото местните медии идентифицираха като 35-годишен бразилец, е задържан. Властите се опитват да установят мотива за нападението.

В обръщение към нацията късно в четвъртък вечерта г-н Фернандес каза: „Кристина остава жива, защото по причина, която все още не е технически потвърдена, пистолетът, в който имаше пет куршума, не стреля".


Той осъждади нападателя и каза, че покушението срещу Киршнер е един от "най-сериозните" инциденти, откакто страната се е върнала към демокрацията през 1983 г.

„Можем да не сме съгласни, можем да имаме дълбоки несъгласия, но речта на омразата не може да има, защото поражда насилие и няма шанс насилието да съществува паралелно с демокрацията“, каза Фернандес.

Той също така обяви почивен ден в петък, за да даде време на аржентинците да "изразят себе си в защита на живота, демокрацията и в солидарност с нашия вицепрезидент".

Кадри, разпространени в местните медии, показват мъжа, насочващ пистолет на сантиметри от главата на вицепрезидентката и сякаш опитващ се да стреля. След това Киршнер навежда глава, но не се чува изстрел.