Евакуацията на 14 моряци от кораба "Царевна" приключи успешно, а премиерът Кирил Петков (ПП) и външната министърка Теодора Генчовска (ИТН), които ги посрещнаха на летище "Варна", си приписаха заслугите за това. Впоследствие от обясненията на премиера и на моряците се оказа, че те са слезли от кораба на собствен ход, отишли са при войниците-окупатори от т.нар.

Донецка народна република (ДНР), които са ги завели на хотел в Донецк, а оттам с помощта на армията на Русия ги транспортирали до Ростов на Дон, а после до Сочи, откъдето отпътуваха за България.

Евакуацията от българската страна се е изчерпвала с комуникация с капитана и моряците по сателитен телефон (предоставен от корабособственика), и предоставяне на правителствения самолет.

Външната министърка Генчовска заяви, че комуникация със спасителите от ДНР българската държава не е имала, а премиерът Кирил Петков допълни, че на място не е имало нито хора от българските служби, нито от българското военно разузнаване. 

"Имаше подготовка на два пъти за посрещане на хората от другата страна на оградата, но по преценка на капитана това не се случи. Имахме готовност и през двете страни да се евакуират в зависимост от това кой има превес", каза Кирил Петков.

Иначе премиерът благодари на всички институции, които участвали в координацията.

"Имаме още един кораб „Рожен“ в Черноморск, надяваме се да видим и капитана на този кораб, това е по-сложно, тъй като той ще остане, докато самият кораб излезе", добави премиерът.

Попитана от журналист защо се наложило моряците да се евакуират сами, Генчовска заяви:

"Не знам откъде сте получили тази информация. От 13 март сме в контакт с капитана на кораба по сателитен телефон. В България координацията е между всички институции и основно от ситуационния център на МВнР, където са командировани колеги от всички служби и министерства. Изцяло координирана операция от правителството. Не е имало хора от спецчасти и от военното разузнаване на място. Молбата ни към медиите е да се отразява коректно информацията. По никакъв начин не е имало комуникация с т.нар. ДНР."

И капитанът на "Царевна", и хората на "Рожен" имали храна и се чувствали добре. 

"Не беше весело. Много близо падаха снарядите и ракетите. Да, имаше и пробойна на кораба. Военни ни изведоха до Донецк, не знам точно от коя страна. Приеха ни много добре. Предполагам, че са били руснаци. В хотел в Донецк, оттам в Ростов на Дон и от Ростов на Дон – в Сочи", разказа един от моряците. 

"От кораба излязохме ние. После ни ескортираха войници, предполагам от ДНР", съобщи друг.