Руската бойна авиация е хвърлила мощна бомба над мариуполска болница, която е в района на металургичния завод "Азовстал" и под развалините ѝ се намират около 300 души, в това число и деца, съобщи във Фейсбук украинският депутат Серхий Тарута. 

По думите на депутата в останалата здрава част от сградата преди бомбардировката са се намирали както ранени украински войници, така и цивилни, които няма къде другаде да се скрият в унищожения от руските въздушни удари пристанищен град на Азовско море. 

По-рано през деня Службата за сигурност на Украйна публикува прехванат разговор между руски военни, според който те имат намерение да "изравнят със земята"  завода "Азовстал", където е болницата. На въпрос какво ще стане с укриващите се там цивилни, мъжки глас отговаря:

"Всички заминаха. Всеки, който поиска, всички заминаха. Останаха само патриотите и силно умните..."

В записа се чува мъжки глас, който според службата е на руски командир на взвод , намиращ се на 4 км от предприятието:

"Чакаме тук "изненади" от Русия… Тритонни (бомби - б.р.) от небето… Казаха, да се изравнява всичко със земята… Пристигна един подполковник и каза: "Ще почувствате това върху себе си, и ще чуете, и ще почувствате. Прикрийте се, ще има взривна вълна".

Русия отказва да предостави хуманитарен коридор останалите цивилни в Мариупол, припомня украинският сайт НВ. Според него в подземните укрития в комбината се намират най-малко 1000 цивилни - жени, деца, възрастни и семейства на украински военни.

Нямаше веднага независимо потвърждение на тези информации. Тази сутрин руското Министерство на отбраната отправи ултиматум към украинските военни и специално към защитниците на Мариупол да сложат оръжие, като обеща да запази живота им, ако направят това.

Снощи Градският съвет в Мариупол съобщи, че руските сили нанасят удари със свръхтежки бомби по "Азовстал".