Подобряване на охраната на държавната граница и условията за настаняване на бежанците, ще обсъждат на среща днес вицепремиерката, координираща работата на силовите ведомства Меглена Кунева и министирските отбраната, вътрешните работи и региононалното развитие. Според Кунева провал в тази област може да попречи за влизането на страната ни в Шенгенската зона.

Сред темите са още по-доброто взаимодействие с останалите европейски страни и с техните служби.

"Ще направим необходимия подбор, за да засилим повече интеграционната част на проблема с бежанците, ще направим много по-динамични връзките с Европейската комисия, за да можем да разчитаме на помощ от страна на Европейския фонд за бежанците", каза още вицепремиерката.

Според нея военни няма как да бъдат ангажирани в охраната на браздата. Проблемът е и нормативен, и концептуален, каза Кунева. Тя се обяви против промени в закона, които да разрешат армията да пази границата. 

Очаква се министерство не земеделието да бъде ангажирано с подобряване на пътищата в горските участъци на границата. От военните се очаква да помогнат с места за настаняване, които да се преустроят за пребиваване на бежанци.

Вчера бе съобщено, че Европейският съюз се готви да ни върне 7500 бежанци, а Кунева прогнозира засилване на бежанската вълна след 1 март.