На 6 септември тимът на България направи много силен мач и спечели първа победа на Европейското по баскетбол - 92:80 (14:18, 25:20, 27:19, 26:23) срещу един от домакините на шампионата Грузия.

Така тимът на Росен Барчовски запази шансове за класиране във следващата фаза, стига утре (сряда) да победи Белгия. Трудна задача, но не непосилна. Последният ни съперник в груповата фаза надви Испания, при това с 10 т. аванс.

Страхотен двубой направиха Дий Бост и Александър Везенков. Американският гард с български паспорт разочарова в предишните три двубоя (загуби), но тази вечер реализира 33 точки (12 аситнеции, 4 "борби"), от които 9 тройки.

Последният показател е изравнен рекорд в историята на Европейските първенства. А целият ни състав бе много успешен от "тройката" с 19 успешни опита!

Везенков, водещият реализатор на Евробаскет, добави 28 т. и 14 "борби". Отново бе познатият лидер, правеше всичко. Павлин Иванов добави 17 точки (5 тройки).

Преди два дни грузинците биха Турция - мач, след който се стигна до големи скандали, заплахи за бойкоти и желания за преиграване от страна на южните ни съседи. В крайна сметка не се стигна до тежки наказания и катаклизми.

Стартовата петица тази вечер бе: Дий Бост, Чавдар Костов, Александър Янев, Александър Везенков и Емил Стоилов.

Като изключим първата четвърт, България наистина показа много високо равнище в най-добрия си мач от началото на първенството. Вдигаше нивото в течение на срещата. Най-сериозна бе доминацията в третата част.  

Сблъсъкът с Белгия е от 17:15 часа.