Новата британска министър-председателка Лиз Тръс проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски, в който прие покана да посети Украйна и отново заяви своята подкрепа за страната във войната й с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски стана първият чуждестранен лидер, с когото Тръс разговаря по телефона в качеството си на премиер на Великобритания.

„Министър-председателят разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски тази вечер, за да заяви отново непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за украинската свобода и демокрация“, съобщи премиерската канцелария.

„Министър-председателят каза, че с нетърпение очаква да работи с президента в идните седмици и месеци и с радост приема поканата да посети скоро президента Зеленски в Украйна“, беше посочено в изявлението.

Великобритания е един от най-гласовитите международни поддръжници на Украйна. Лондон е изпратил на Киев почти 7000 противотанкови оръжия, стотици ракети и бронирани военни машини, а също така обучава украински войници.

Същевременно украинският президент Зеленски направи вчера видеообръщение към Нюйоркската фондова борса, за да рекламира възможностите за чуждестранни инвестиции в своята страна, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Украйна е нападната от Русия и краят на войната не се вижда.

"Ние ще възстановим нашата икономика. Предлагаме ви, на вас и на вашите компании, възможността да работим заедно в полза на всички нас", каза украинският президент в предварително записаното обръщение, което бе излъчено на гигантския екран на Уолстрийт.

По официални данни брутният вътрешен продукт на Украйна е намалял с 15,1 процента през първото тримесечие на годината на годишна основа и с около 40 процента през второто, отбелязва АФП.

Обръщението на Зеленски бе излъчено броени секунди преди началото на борсовата търговия на Уолстрийт. То се вписва в рекламна кампания за привличане на чуждестранни инвестиции в Украйна.

В началото на юли украинският премиер Денис Шмигал каза, че следвоенното възстановяване на страната му ще струва около 750 милиарда долара.

Американските частни инвестиции в Украйна миналата година са били само 532 милиона долара, макар че са били с 32 процента повече от предходната, по данни на правителството на САЩ.