Адвокатската кантора, която според новото ръководство на Министерство на икономиката и индустрията е получила над 400 000 лева само за два месеца по договори с подопечните на ведомството дружества в мандата на Корнелия Нинова, води и нейните лични дела. 

Това обяви бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, който след като бе уволнен от Нинова, всеки ден изнася информации за злоупотреби - според него - в държавните оръжейни дружества и сам води две дела срещу бившата вицепремиерка. 

Както Клуб Z писа, преди ден от МИИ, сега водено от служебния министър Никола Стоянов (също отстранен от Нинова - като шеф на борда на директорите на ВМЗ Сопот), обяви, че без търг и конкурс, а на принципа на прякото договаряне адвокатска кантора е получила договори за над 400 000 лв. от държавата в периода юни-август.

"Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите", посочиха от МИИ.

Оттам обаче са дали казуса на антикорупционната комисия - заради предполагаем конфликт на интереси. "Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните й съдебни спорове" - посочваха още от МИИ.

Макар оттам да не обявиха нито коя е кантората, нито името на началника на кабинета, което доведе до объркване, че става въпрос за Калоян Методиев - шеф на кабинета й в министерството, както Клуб Z писа, става въпрос за Ели Спасова, бивш шеф на кабинета на Нинова като вицепремиер. Нейният син Петър Спасов e съдружник в кантора "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов". Самата Спасова е от приближените на Нинова на "Позитано 20" и бивш кандидат за депутат на партията.

Че именно това е кантората потвърждава косвено днес и Михайлов, който алармира за предпочитанието на МИИ под ръководството на Нинова към тези адвокати още в края на август. Михайлов призовава всеки, който води съдебни битки с бившата министърка, да провери дали адресът на кантората съвпада с този, посочен при собствената му кореспонденция по делата, които води срещу нея за клевета. Справка показва, че адресът от делата на Михайлов - на централната софийска улица "Шишман", напълно съвпада с този, посочен на сайта на "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов" като техен адрес.

"С мен се свърза журналист, също попаднал под ударите на Нинова, заради негова публикация. Срещу него е заведено дело от нея, по което тя се представлява… пак от същото адвокатско дружество", посочва още бившият шеф на "Кинтекс".