Фасада на сграда се срути в центъра на София върху пътното платно и тротоара. На видео, заснето от гражданин и разпространено от БНТ, се вижда, че пада част от стена на Телефонната палата на ул. "Оборище" 26. 

Инцидентът е станал на ъгъла с ул. "Асен Златаров", около 11 часа в петък сутрин. По чудо няма жертви и пострадали.

На любителски кадри ясно се вижда как къртачът, който руши, нарочно побутва фасадата, за да падне.

Сградата в момента се събаря, за да започне строеж на луксозни жилища. Проектът е за 5 етажа с 12 апартамента, а два подземни - с асансьор за автомобилите, ще са паркинг с 35 места, съобщи преди време "Дневник".

От Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) тогава обясниха пред медията, че Телефонната палата няма индивидуален статут на недвижима ценност, а е част от групова - "Жилищна зона "Докторски паметник" - и поради това няма "изведен режим на опазване" като архитектурна забележителност.

Експерт от общината каза пред Нова тв по-късно, че в момента сградата е собственост на фирма за недвижими имоти, от която "донякъде правят това, което трябва", донякъде - не.

Сега ги очаква акт по Закона за административните нарушения и наказания. Той ще бъде пратен в Столична община, откъдето вече ще издадат наказателно постановление. Именно там ще преценят точния размер на санкцията, която ще наложат - по закон тя е от 5000 до 500 000 лв.

На строителите са били издадени четири предписания за допълнително укрепване на фасадите откъм улиците, съобщиха от Столичната община. Обещали, че "оттук нататък ще бъде извършвано по-внимателно събаряне". Така или иначе по-опасната част е паднала вече.

Единствените материални щети засега са по асфалта и по тротара - няма засегнати коли, сгради и др. подобни.

Изпълнителите добросъвестно са осигурили и скеле, и мрежа, каквито са изискванията.

Клуб Z припомня, че на 19 септември 2006 г. сграда рухна на ул. "Алабин" в столицата и затрупа две момичета на 24 и 26 г. 15 години по-късно - на 7 май 2021 г. ВКС окончателно потвърди "невинен" и за четиримата, дадени на съд. Оправдани бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта – Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта, и строителят Манчо Антонов.