"Лудогорец" напомни за лудите европейски вечери с престижна победа на старта на груповата фаза на Лига Европа - 2:1 срещу "Рома" на Жозе Моуриньо в Разград.

Каули Оливейра откри в 72-ата минута. В 86-ата Шомородов изравни в глава. Българският първенец не се отказа да търси трите точки и бразилецът Нонато, представен часове по-рано като ново попълнение, порази вратаря Швилар в дебюта си от скамейката - 2:1 в 88-ата.

В добавеното време победата можеше да е по-убедителна - домакините изтърваха при четирима на двама. Но пък и звездата Пауло Дибала се размина с 2:2. Жозе Моуриньо най-сетне загуби в България при поредната си визита.

"Лудогорец" може да се гордее с играта си през целия мач срещу отбор, който спечели турнира Лига на конференциите. Така взе първа победа от три години и 18 мача в Лига Европа. Период, в който се представяше доста неубедително в групите.

Победата отваря вратата за продължаване на "орлите" напред, макар че е рано за такива сметки. Като изувен аутсайдер в групата се очертава ХИК "Хелзинки", сразен с 2:0 от "Бетис" (Севиля) у дома.

"Лудогорец" пропусна отлична възможност да открие още в третата минута. Кирил Десподов бе изведен по лявото крило и надбяга бранителите на “Рома”, но останал очи в очи с вратаря Миле Свилар реши да подава към нахлуващия от дясно Бърнард Текпетей, но пасът бе неточен.

Постепенно Рома установи контрол, но без да играе твърде агресивно, липсваха и голови ситуации. Все пак в 35-ата минута “вълците” създадоха три последователни опасности пред Серджо Пад.

Нидерландският страж на два пъти се справи, но при третия удар на Лоренцо Пелегрини видя как топката среща лявата му греда.

Пелегрини пропусна дори по-добра ситуация в 46-ата минута на мача. Капитанът бе изведен зад защитата на “Лудогорец” и опита да прехвърли Падт, но ударът му мина малко над вратата.

“Лудогорец” стигна до първия си точен удар в 58-мата минута, когато Якуб Пьотровски пробва удар от границата на наказателното поле, но топката бе уловена без проблеми от Миле Свилар.

В 70-ата Кирил Десподов напусна играта за сметка на Рик Джонатан и тази смяна проработи - бразилецът разнообрази действията на “зелените” в предни позиции.

В 72-ата топката попадна в Каули Оливейра, който като на парад влезе през центъра на отбраната на “Рома” и с удар пред границата на наказателното поле матира Свилар за 1:0.

Само 60 секунди по-късно “Лудогорец” можеше да вкара и втори гол, но от още по-добра позиция Каули не уцели рамката след центриране от десния фланг на Текпетей. В 77-мата минута в игра се появи и новото попълнение Нонато.

“Рома” натисна в последните десет минути. В 82-рата минута Оливие Вердон изчисти от голлинията, а веднага след това и Антон Недялков решително изби тяло в корнер, при който Пелегрини направи пореден пропуск.

В 86-ата минута обаче лидерът на “вълците” получи много добър пас по десния фланг и веднага центрира в наказателното поле, където Елдор Шомуродов реализира с глава за 1:1.

Само две минути след това обаче “Лудогорец” поведе с майсторско попадение на Нонато. В добавеното време голове можеха да паднат и в двете врати. Българският първенец спечели напълно заслужено, като напомни за най-добрите си дни в Европа.

Следващият четвъртък тимът на Анте Шимунджа гостува на "Бетис" в Севиля.