От полка "Азов" показаха видео с деца, които се укриват от постоянните руски обстрели в завода-гигант "Азовстал" в блокирания Мариупол.

Видеото е качено на YouTube канал на "Азов". То е малко над 10 мин.

На кадрите защитниците на обсадения Мариупол раздават сладкиши на децата, които са в убежището и разговарят с техни родители.

"Добър ден - тук сме с подаръчета... Елате - нещо вкусно сме донесли", казват от военното подразделение.

Няколко от хлапетата разказват на какви игри играят, споделят как им е мъчно за някои роднини, за слънцето и искат да се приберат.

Една жена в клипа разказва, че запасите привършват, моли да се предостави хуманитарен коридор с гарантирана безопасност, за да могат мирните жители да стигнат от блокирания завод да някоя територия, контролирана от Украйна.

Както и Клуб Z писа, на 21 април Путин нареди блокада, а не офанзива срещу металургичния гигант в промишлената зона на Мариупол, в който се укрива хора.

"Не трябва да се влиза в катакомбите, трябва да се блокира промишлената зона на Азовстал така, че муха да не прелети", казва руският лидер.

Малко преди това на среща с Путин в Кремъл неговият министър на отбраната Сергей Шойгу докладва, че "силите на Донецката народна република" са "освободили" Мариупол с изключение на 2000 и повече националисти обкръжени в "Азовстал".

 

Призивите на международната общност - да се осигурят хуманитарни коридори поне покрай православния Великден, останаха безрезултатни.

Един от авторитетите, който призова Русия да пусне коридори поне от Разпети петък до края на Великденските празници, бе митрополитът за Украйна на Руската православна църква - Онуфрий.

За днес вицепремирът на Украйна Ирина Верешчук обяви, че страната ще направи нов опит да евакуира цивилни от Мариупол.

„Днес отново ще се опитаме да евакуираме жени, деца и възрастни хора“, написа Верешчук в Telegram, призовавайки хората да се съберат на магистралата в близост до търговския център Port City в града.

„Ако всичко се случи по план, ще започнем евакуацията около обяд”, пише още тя.