Българите и испанците ходят най-много пеша в целия Европейски съюз, показва проучване на Евробарометър за нагласите към транспорта. Изследването е проведено в периода 11-20 октомври 2014 г. и в него са участвали 27 868 души от всички страни, членки на ЕС, съобщава в. "Сега".  В България и Испания 25% от хората ходят пеша. Подобни са процентите в Румъния и Португалия, докато в Холандия ходещите пеша са едва 4% , но около 36% от холандците се придвижват с колело.

Най-предпочитаното превовозно средство е в Европа е колата, сочи проучването. Близо 54% от анкетираните предпочитат да се придвижват с личния си автомобил, 19% ползват предимно градския транспорт. 60% от анкетираните определят удобството като основен фактор, който влияе при избора им на превозно средство. За 31 на сто е важна бързината и едва за 12% цената е водеща при избора на транспорт. Близо 20% не биха заменили комфорта на личния си автомобил, а около 25 на сто от анкетираните избират градския транспорт заради цената.

У нас 42% споделят, че използват колата си за всекидневните си ангажименти - работа, срещи и т.н. Въпреки това 35% биха заместили колата с градския транспорт, ако той е по-редовен. Най-много пътуващи с градския транспорт има в Кипър - 85%, а най-малко в Унгария - 33%. Почти 70% от българите пътуват с личните си автомобили на дълги разстояния и едва 6 на сто предпочитат самолета при пътувания над 300 км, което ни отрежда на дъното на ЕС. 

В България влаковете също се ползвт доста рядко. Само 7% от анкетираните предпочитат железопътния транспорт. По този показател обаче не сме на последно място, защото в Литва едва 2% от анкетираните са избрали железниците за последното си дълго пътуване. 

Специалистите препоръчват ходенето пеша като ефективно средство за поддържане на добра форма. Ежедневните разходки ни помагат за по-здраво сърце, поддържане на теглото, подобряване на настроението и концентрацията.  Доказано е, че по време на разходка тялото започва да освобождава ендрофини, които повдигат духа и създават усещане за щастие.